Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – prosty, a zarazem oryginalny pomysł na obiad, czy kolację. Bazą tego dania są naleśniki oraz idealne jajka sadzone, o których przygotowaniu możesz poczytać tutaj: Jak zrobić jajko sadzone?
Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Składniki:
Składniki na naleśniki:
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130g)
- 3/4 szklanki wody (ok. 180 ml)
- 3/4 szklanki mleka (ok. 180ml)
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do ciasta + ewentualnie olej rzepakowy do smażenia
Składniki na farsz:
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula (ok. 80g)
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 duże garście szpinaku (ok. 40g)
- 4 plasterki sera (u mnie Królewski)
- 4 duże plasterki szynki (u mnie Gotowana extra)
- 4 jajka sadzone (zobacz wpis: Jak zrobić jajko sadzone?)
- szczypiorek
- sól i pieprz do smaku
*szklanka o pojemności 250ml
Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Wykonanie:
- Przygotować ciasto na naleśniki: wymieszać wszystkie składniki na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, z podanego ciasta usmażyć na złoty kolor 4 naleśniki.
- Na innej patelni roztopić masło, zarumienić cebulę pokrojoną w piórka. Dodać czosnek (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę), szpinak, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Smażyć do czasu aż szpinak zwiędnie.
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
- Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć naleśniki, a na nich najpierw plaster sera, potem plaster szynki, farsz szpinakowy, a na koniec jajko sadzone. Złożyć brzegi naleśników do środka, tworząc kieszonki.
- Piec naleśniki przez 5 minut lub do uzyskania pożądanej konsystencji żółtka. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć naleśniki posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!
