Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – super przekąska na imprezę, Sylwestra, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Jeśli szukacie jeszcze innych inspiracji na sylwestrowe menu to polecam wpisy: Sałatki na Sylwestra oraz Przekąski na Sylwestra
Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Składniki:
- 400g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 250g sera feta
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- oliwa z oliwek lub masło (do smażenia)
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- ok. 300g ciasta francuskiego
- żółtko
Kieszonki z ciasta francuskiego ze szpinakiem – Wykonanie:
- Przygotować farsz szpinakowy wg przepisu znajdującego się tutaj: Farsz szpinakowy z fetą. Ostudzić farsz.
- Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o dowolnej wielkości (u mnie z reguły są to kwadraty o boku = 5cm).
- Na każdy kwadrat nałożyć farsz. Złożyć kwadrat na pół, by utworzyć trójkąt. Zlepić na brzegach. Posmarować wierzch żółtkiem.
- Piec kieszonki w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok. 15 minut (do zarumienienia). Podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego!
Wyglądają smakowicie mniam