Te drobiowe kieszonki są banalnie proste, soczyste i szybkie w wykonaniu.
Składniki
- Pierś z kurczaka 2 sztuki
- Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
- Bazylia kilka świeżych listków
- Papryka słodka mielona do smaku
- Papryka ostra mielona do smaku
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Oliwa z oliwek
- pieprz kolorowy do smaku
- Rukola kilka garści
Wykonanie:
- Piersi z kurczaka oczyścić, umyć, osuszyć. Wzdłuż każdej zrobić głębokie nacięcie, tzw. kieszonkę.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Część pomidorków pójdzie do kurczaka, część do sałatki.
- Liście bazylii opłukać i osuszyć.
- Do każdej kieszonki nałożyć kilka listków bazylii i kilka przkrojonych pomidorków. Całość spiąć wykałączką. doprawić Kieszonki solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Spryskać oliwą z oliwek.
- Rozgrzać patelnię, smażyć kurczaka najpierw z jednej strony, następnie z drugiej. Dolać ostrożnie ok. 40ml wody, przykryć patelnię pokrywką i podusić kieszonki przez kilka minut, by były soczyste.
- Gotowe kieszonki i lekko ostudzone można pokroić na plasterki. Wyłożyć na talerz. Podawać np. z sałatką z rukoli i pomidorków skropioną oliwą z oliwek i doprawioną kolorowym pieprzem. Smacznego!

Super obiadek :-)
Smażyć kilka minut … Dusić kilka minut … Tzn ile? 2minuty? 8minut?
Napisałam ‘kilka’, bo siła płomienia na kuchenkach też może być różnie ustawiona i wtedy różnica smażenia między nawet kilkoma minutami może doprowadzić do przypalenia ;) Więc smażymy kilka minut DO ZARUMIENIENIA MIĘSA , a potem DUSIMY kilka minut (3-5), by mięso w środku ‘doszło’ i nie było surowe, a jednocześnie soczyste ;)
mniam pyszne :)