klopsiki duszone w młodej kapuście

Klopsiki duszone w młodej kapuście

Klopsiki duszone w młodej kapuście – to pyszne danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni ;) Póki sezon na młodą kapustę trwa, polecam gorąco wypróbować ten przepis, bo takie klopsiki duszone w młodej kapuście to prawdziwe niebo w gębie!

Klopsiki duszone w młodej kapuście – Składniki:

Składniki na klopsiki wieprzowe:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/3 czerstwej bułki – ok. 22 g
  • 5 łyżek ciepłego mleka do namoczenia bułki
  • 1 średnia cebula – ok. 100 g
  • 1 jajko klasy M
  • 2 łyżki bułki tartej – ok. 20 g
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia

Składniki na duszoną młodą kapustę:

  • 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 900 g (po poszatkowaniu ok. 600 g liści, bez twardych części)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu – ok. 375 ml
  • 1 mała cebulka – ok. 55 g
  • 2 małe młode marchewki – ok. 95 g
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • do zagęszczenia (opcjonalnie): 50 ml zimnej wody + 2 czubate łyżeczki mąki pszennej

klopsiki wieprzowe duszone w kapuście

klopsiki duszone z kapustą

Przepis na klopsiki duszone w młodej kapuście:

Jak zrobić klopsiki?

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać.
  2. Czerstwą bułkę pokruszyć na mniejsze kawałki, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać, by bułka się nasączyła i zmiękła.
  3. Do średniej miski wrzucić mięso mielone, wbić całe jajko, dodać posiekaną cebulkę, namoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przez kilka minut wyrabiać mięso na jednolitą, plastyczną masę. Odstawić na 15 minut, a następnie z masy mięsnej formować średniej wielkości klopsiki – mi wyszło 14 sztuk. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Smażyć klopsiki z obu stron na rumiano, a po usmażeniu przełożyć je talerz i odstawić na bok.

danie jednogarnkowe z klopsikami

Jak przygotować klopsiki duszone w młodej kapuście?

  1. Kapustę pozbawić zewnętrznych, brzydkich liści. Pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i inne twarde części, a liście poszatkować na średniej wielkości kawałki.
  2. Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
  3. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Na patelnię, na której wcześniej smażyły się klopsiki, wrzucić cebulę i smażyć chwilę na małym ogniu aż się zeszkli. Następnie dorzucić startą marchewkę i smażyć przez ok. 2-3 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (marchewka powinna w tym czasie delikatnie zmięknąć). Kolejno na patelnię wrzucić poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalać bulionem i wymieszać. Następnie zwiększyć płomień na średni i podsmażać (co jakiś czas mieszając) kapustę przez ok. 3-4 minuty (kapusta w tym czasie powinna nieco zmniejszyć swoją objętość). Kolejno dodać do kapusty klopsiki i przykryć patelnię pokrywką. Dusić całość przez ok. 7-10 minut do czasu aż kapusta będzie miękka. Zdjąć pokrywkę, zagęścić kapustę mąką (W tym celu w 50 ml zimnej wody należy wymieszać dokładnie 2 czubate łyżeczki mąki pszennej, a następnie wlać na patelnię, mieszając cały czas całość, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż kapusta odpowiednio zgęstnieje). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz oprószyć świeżo posiekanym koperkiem. Zdjąć patelnię z palnika. Klopsiki duszone w młodej kapuście podawać np. z pieczywem lub z młodymi ziemniakami. Smacznego!


młoda kapusta duszona z klopsikami

klopsiki z młodą kapustą

klopsiki duszone w kapuście

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Klopsiki duszone w młodej kapuście

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.