Klopsiki duszone w młodej kapuście – to pyszne danie jednogarnkowe albo ściślej mówiąc z jednej patelni ;) Póki sezon na młodą kapustę trwa, polecam gorąco wypróbować ten przepis, bo takie klopsiki duszone w młodej kapuście to prawdziwe niebo w gębie!
Klopsiki duszone w młodej kapuście – Składniki:
Składniki na klopsiki wieprzowe:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1/3 czerstwej bułki – ok. 22 g
- 5 łyżek ciepłego mleka do namoczenia bułki
- 1 średnia cebula – ok. 100 g
- 1 jajko klasy M
- 2 łyżki bułki tartej – ok. 20 g
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
Składniki na duszoną młodą kapustę:
- 1 średnia główka młodej kapusty – ok. 900 g (po poszatkowaniu ok. 600 g liści, bez twardych części)
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub rosołu – ok. 375 ml
- 1 mała cebulka – ok. 55 g
- 2 małe młode marchewki – ok. 95 g
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka gałązek świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
- do zagęszczenia (opcjonalnie): 50 ml zimnej wody + 2 czubate łyżeczki mąki pszennej
Przepis na klopsiki duszone w młodej kapuście:
Jak zrobić klopsiki?
- Cebulę obrać, drobno posiekać.
- Czerstwą bułkę pokruszyć na mniejsze kawałki, zalać ciepłym mlekiem i wymieszać, by bułka się nasączyła i zmiękła.
- Do średniej miski wrzucić mięso mielone, wbić całe jajko, dodać posiekaną cebulkę, namoczoną bułkę oraz bułkę tartą. Doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Przez kilka minut wyrabiać mięso na jednolitą, plastyczną masę. Odstawić na 15 minut, a następnie z masy mięsnej formować średniej wielkości klopsiki – mi wyszło 14 sztuk. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego. Smażyć klopsiki z obu stron na rumiano, a po usmażeniu przełożyć je talerz i odstawić na bok.
Jak przygotować klopsiki duszone w młodej kapuście?
- Kapustę pozbawić zewnętrznych, brzydkich liści. Pokroić na ćwiartki, usunąć głąb i inne twarde części, a liście poszatkować na średniej wielkości kawałki.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę.
- Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelnię, na której wcześniej smażyły się klopsiki, wrzucić cebulę i smażyć chwilę na małym ogniu aż się zeszkli. Następnie dorzucić startą marchewkę i smażyć przez ok. 2-3 minuty na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (marchewka powinna w tym czasie delikatnie zmięknąć). Kolejno na patelnię wrzucić poszatkowaną kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalać bulionem i wymieszać. Następnie zwiększyć płomień na średni i podsmażać (co jakiś czas mieszając) kapustę przez ok. 3-4 minuty (kapusta w tym czasie powinna nieco zmniejszyć swoją objętość). Kolejno dodać do kapusty klopsiki i przykryć patelnię pokrywką. Dusić całość przez ok. 7-10 minut do czasu aż kapusta będzie miękka. Zdjąć pokrywkę, zagęścić kapustę mąką (W tym celu w 50 ml zimnej wody należy wymieszać dokładnie 2 czubate łyżeczki mąki pszennej, a następnie wlać na patelnię, mieszając cały czas całość, by nie powstały grudki. Gotować do czasu aż kapusta odpowiednio zgęstnieje). Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem oraz oprószyć świeżo posiekanym koperkiem. Zdjąć patelnię z palnika. Klopsiki duszone w młodej kapuście podawać np. z pieczywem lub z młodymi ziemniakami. Smacznego!

Młoda kapusta chodzi za mną już od jakiegoś czasu. Chyba wiem już co zrobię :)