Obiad

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – propozycja na pyszny obiad z patelni :) Więcej przepisów na obiady znajdziecie pod tym tagiem: Obiad – przepisy.

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 duża cebula (ok. 160g)
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej lekko ostrej
  • 1 duże jajko
  • 3 czubate łyżeczki bułki tartej
  • mąka pszenna to otoczenia klopsików
  • 200 g makaronu rurki
  • 1 por (biała część, ok. 24 cm długości – ok. 170g)
  • 200 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 330 g śmietany gęstej 18% do sosów
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym – Wykonanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na niewielkiej ilości oleju.
  2. Mięso mielone wrzucić do miski, dodać zeszkloną cebulkę, słodką paprykę, czosnek granulowany, jajko, musztardę, bułkę tartą oraz pieprz i sól do smaku. Wymiesza. Uformować 17 małych klopsików, a następnie każdy otoczyć w mące.
  3. Na patelni, na której smażyła się cebula wlać odrobinę oleju i podsmażyć klopsiki z obu stron na rumiano.
  4. Pieczarki oczyścić (polecam również przeczytać wpis: Pieczarki – myć, czy obierać?), pokroić w półplasterki.
  5. Por pokroić na półtalarki.
  6. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  7. Ściągnąć klopsiki z patelni, a na ich miejsce wrzucić na patelnię czosnek i por, podusić do zmniejszenia objętości (w razie potrzeby dodać trochę oleju). Następnie zwiększyć płomień i dorzucić pokrojone pieczarki, zarumienić.
  8. Kolejno zmniejszyć płomień i dodać na patelnię obie śmietany wymieszane ze sobą i dusić do czasu aż nadmiar sosu odparuje.
  9. Makaron ugotować al dente (na pół twardo) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić na sitku, dodać do sosu, wymieszać.
  10. Po ok. 2-3 minutach dodać podsmażone klopsiki i całość jeszcze przez ok. 3 minuty podusić pod przykryciem.
  11. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  12. Przed podaniem oprószyć posiekana natką pietruszki. Smacznego!

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym

4.7 / 5 ( 41 głosów )

11 thoughts on “Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym”

  1. Aby sos “trzymał” się makaronu to nie należy dodawać oleju do gotowania. Poza tym przepis super chociaż nie dietetyczny. Ale raz nie zawsze.

  2. Hm, cebula wg tego przepisu idzie do śmieci i tylko potrzeba patelni po cebuli.

    Pewnie brakuje informacji co z tą cebulą zrobić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.