kluski leniwe

Kluski leniwe


Kluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, mąki i jajek. Poniżej znajdziecie idealne proporcje na kluski leniwe, dzięki którym wychodzą one przepyszne i idealnie mięciutkie. W połączeniu z masełkiem, bułką tartą o raz cukrem tworzą niesamowicie pyszne danie, które zarówno sprawdzi się jako słodki obiad lub kolacja. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli także nie mogą im się oprzeć! Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego przepisu na kluski leniwe.


Kluski leniwe przepis

Można by się kłócić o nazwę, czy są to kluski leniwe, czy leniwe pierogi. U nas zdecydowanie częściej mówiło się leniwe pierogi, aczkolwiek z pierogami, to one nie mają zbytnio wspólnych cech wizualnych :) Swoich wyglądam bardziej przypominają kluski, dlatego też tytuł przepisu to kluski leniwe. Wiem też, że właśnie w niektórych rejonach funkcjonuje ta nazwa. A jak jest u Was? Mówi się kluski leniwe, czy leniwe pierogi? Być może w niektórych rejonach mówi się właśnie pierogi, bo składniki są takie same jak na pierogi z serem, tylko idzie się na skróty, mieszając wszystkie składniki razem, bez marnowania czasu na lepienie pierogów.
Bądź, co bądź, zwał jak zwał – smakują pysznie, obojętnie jakby się nie nazywały :) Leniwe kluski kojarzą się mi głównie z moją Babcią, która często mi je robiła, by mnie trochę podtuczyć w dzieciństwie. Aczkolwiek, u nas na Kociewiu leniwe pierogi z serem robiło się ciut inaczej niż wszędzie w Polsce, a mianowicie dodawało się do nich zmielone, ugotowane ziemniaki. Dokładny przepis na tradycyjne kociewskie kluski leniwe znajdziecie tutaj: pierogi leniwe z ziemniakami.
A jak zrobić tradycyjne polskie kluski dla leniwych? A no wystarczy trochę mąki, szczypta soli, trochę cukru, jajka oraz oczywiście twaróg. Do tego do oprószenia cukier i zarumieniona bułka tarta – i nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba! :) Niektórzy takie leniwe kluski polewają tylko roztopionym masłem. A jak jest u Was? Dajcie znać w komentarzach poniżej!

Zanim jeszcze przystąpicie do robienie leniwych pierogów w mojego przepisu, to taka mała uwaga, byście pamiętali o tym, by nie sypać zbyt wiele mąki, ponieważ wtedy kluseczki wyjdą zbyt twarde.

kluski leniwe przepis

Kluski leniwe – Składniki:

Składniki na leniwe kluski:

  • 2 kostki twarogu półtłustego lub ewentualnie tłustego (500 g)
  • 2 jajka rozmiar M
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • ok. 100 g mąki pszennej – (pół szklanki + 1 czubata łyżka)
  • szczypta soli do smaku

* szklanka o pojemności 250 ml

Do polania klusek leniwych z serem:

  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 100 g masła (pół kostki)
  • 1 czubata łyżka cukru

Poza tym do gotowania leniwych klusek z serem wykorzystałam garnek o pojemności 1,5 litra. Wodę lekko osoliłam, a kluski gotowałam partiami, by się nie posklejały. U mnie były to 4 tury gotowania leniwych pierogów. Przyda się również łyżka cedzakowa do łowienia klusek po ugotowaniu.

Zapraszam poniżej po szczegółowy i sprawdzony przepis na Leniwe!
mielony twaróg

leniwe z serem

leniwe pierogi przepis

pierogi leniwe

Przepis na leniwe pierogi:

  1. Do przygotowania leniwych pierogów najlepszy jest twaróg półtłusty lub tłusty, który można kupić w kostce (takiej zawiniętej w papier), bądź w foliowym opakowaniu i wtedy jest to twaróg typu krajanka. Taki biały ser należy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, najlepiej o małych oczkach. Ja przepuszczam twaróg przez maszynkę dwukrotnie, ponieważ nie lubię, jak w kluseczkach są małe kawałki twarożku – wolę, jak są one o jednolitym cieście. Ewentualnie jeśli nie macie maszynki do mielenia mięsa, to możecie przepuścić go przez praskę. Niektórzy natomiast gniotą twaróg na jednolitą miazgę za pomocą widelca.
  2. Jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek. Następnie żółtka dodać do miski ze zmielonym twarogiem, a białka jajek ubić na sztywną pianę, najlepiej za pomocą miksera (po odwróceniu miski do góry dnem piana nie powinna wypadać, tylko trzymać się miski).
  3. Kolejno do miski z twarogiem i jajkami dodać mąkę pszenną. Dodaję jej ok. 100 gramów, czyli pół szklanki i jedną czubatą łyżkę. Należy pamiętać, by nie dodawać zbyt wiele mąki, bo kluseczki wyjdą wtedy za twarde. Im mniej mąki tym lepiej, ponieważ leniwe wyjdą wtedy idealnie mięciutkie.
  4. Następnie do miski z twarogiem, żółtkami i mąką pszenną dodaję szczyptę soli oraz opakowanie cukru wanilinowego i całość dokładnie mieszam, do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Kolejno do powyższej masy wmieszać delikatnie pianę z białek, najlepiej za pomocą szpatułki lub łyżki. Mieszać do czasu aż powstanie jednolita masa. Będzie ona nieco lepka, ale nie powinno się dosypywać więcej mąki (patrz komentarz powyżej o zbyt dużej ilości mąki w kluseczkach).

Jak formować i gotować leniwe pierogi?

  1. Przygotować dość duży garnek, wlać do niego wodę, lekko ją osolić. Przykryć garnek pokrywką i doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować wodę na małej mocy palnika.
  2. W międzyczasie oprószyć blat lub stolnicę odrobiną mąki pszennej. Masę serową podzielić na kilka części, a następnie z każdej z nich uformować owalną kulkę. Nieużywaną masę przykryć ściereczką, by nie wysychała. Używaną masę położyć na blacie oprószonym mąką i rozrolować (za pomocą dłoni lekko oprószonych mąką) na podłużny wężyk o średnicy ok. 2 cm, tak jak na kopytka. Następnie tak uformowane ciasto lekko spłaszczyć i pokroić za pomocą ostrego nożna na średniej wielkości leniwe kluski. Takie leniwe pierogi wrzucać na delikatnie gotującą się wodę (nie powinna ona mocno bulgotać, bo wtedy istniej ryzyko, że kluski się rozgotują i będą się rozpadać) i gotować je przez ok. 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody (nie dłużej, bo się rozpadną). Gotowe kluseczki wyławiać za pomocą łyżki cedzakowej, by ociekły z nadmiaru wody. Układać na talerzu. W ten sam sposób postąpić z resztą masy na kluski. Z podanych wyżej składników wyszło mi ok. 60 leniwych klusek średniej wielkości.

Kluski leniwe – z czym podawać?

Gotowe kluseczki podawać polane masłem z bułką tartą. W tym celu na suchą patelnię, rozgrzewaną na małym ogniu wrzucić bułkę tartą i smażyć ją do czasu aż się lekko zarumieni. Następnie dodać masło i smażyć całość jeszcze przez chwilę, do uzyskania jednolitej masy. Kluski leniwe przełożyć do miseczki, posypać cukrem, a na koniec polać masłem z bułka tartą. Smacznego!

bułka tarta z masełkiem
leniwe pierogi

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Kluski leniwe

  1. Bożena :

    Przypomniały mi się czasy kiedy mama nam robiła w domu takie pierogi z masłem i cukrem u nas (Górny Śląsk) właśnie tak się nazywał, pierogi.
    Brakuje mi jej, nie mam jej przepisu na pierogi. Wypróbuję ten i zobaczę co wyjdzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.