Kluski śląskie – najlepszy przepis!


Kluski śląskie – najlepszy przepis! Chociaż z kluskami śląskimi to jest tak, ze każdy ma swoje przyzwyczajenia i sztywno się ich trzyma i będzie uważał, że jego przepis jest właśnie tym najlepszym :) Kiedy kilka dni temu zadałam Wam pytanie na facebook’u, czy kluski śląskie powinny być z jakiem czy bez, to padła lawina odpowiedzi ;) Jedni uważają, że z jajkiem, drudzy, że stanowczo bez jajka, bo inaczej kluski robią się gumowate, zaś trzeci podawali, że dodają same żółtko, by kolor klusek był ładniejszy. Ja osobiście kluski śląskie robię bez jajka, chociaż uważam, że dodanie samego żółtka też nie zaszkodzi. Na koniec jeszcze chciałabym dodać iż w kluskach śląskich waga składników ma najmniejsze znaczenie i najważniejsze są proporcje, czyli na 4 części ziemniaków powinna przypadać 1 część mąki ziemniaczanej.


Kluski śląskie – najlepszy przepis! – Składniki:

  • 650g ugotowanych ziemniaków (u mnie przed obraniem i ugotowaniem masa ziemniaków to 1kg – ale! te dane mogą się różnić w zależności od gatunków ziemniaków)
  • mąka ziemniaczana/skrobia ziemniaczana – u mnie ok. 130g
  • sól
  • woda
  • opcjonalnie 1 małe żółtko

kluski śląskie

Kluski śląskie – najlepszy przepis! – Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić, przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
  2. Ziemniaki umieścić w misce, wygładzić na równą powierzchnię, następnie podzielić na 4 równe części, wyjąć jedną część, a na jej miejsce wsypać mąkę (tak, by zajęła równą powierzchnię razem z ziemniakami), a następnie ponownie wrzucić do miski wcześniej wyciągniętą część ziemniaków – te proporcje 4:1 są ważniejsze niż gramatura składników, ponieważ gatunki ziemniaków różnią się między sobą masą po ugotowaniu. Z podanych składników (mąki i ziemniaków) zagnieść jednolitą masę. Ponownie podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek, podzielić go na kawałeczki i z każdego kawałeczka uformować kulkę, którą następnie należy lekko spłaszczyć. Palcem lub trzonkiem od drewnianej łyżki zrobić wgłębienie w środku każdej kluski.
  3. Zagotować osoloną wodę. Wrzucać kluski na wrzątek partiami i gotować przez ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia. Skrobia bardzo ładnie wiąże mąkę podczas gotowania, więc nie ma obaw, że bez jajek kluski nie wyjdą.
  4. Kluski podawać z ulubionym sosem, np. jako dodatek do gulaszu czy rolad wołowych w sosie pieczeniowym :) Smacznego!


kluski śląskie

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

34 odpowiedzi na “Kluski śląskie – najlepszy przepis!

  1. Kluski slaskie :

    Nigdy nie robilam ,I zrobie na dwa sposoby, z jajkiem, I bez jajka, sama stwierdze ktore lepsze, najlepsza opinie oddadza mi moje wnuki, dziekuje za przepis!, pozdrawiam wszystkich z Kanady, smzcznego zycze.

  2. Urszula :

    Idealne, naprawdę śląskie to właśnie jest ten przepis. Robię je tak samo. Jedyną różnicę jaką mam to ta iż ja robię 1 kulę i małą łyżeczką nabieram porcję za każdym razem jednakową. Wyrabiam w rękach “obrotowo” kręcę. Czyli różnica tylko taka. Żadnych jaj, żółtek jak to niektórzy twierdzą że się dodaje. Starsze śląskie panie tak robiły, ich córki i wnuczki również. Pozdrawiam.

  3. Gosia :

    Można dodać pietruszkę poszatkowaną,potartą ugotowaną marchewkę.można je również zjeść na słodko z masełkiem posypać cukrem,dzieci się zachwycają!!!

  4. Justyna :

    Zdecydowanie bez jajka! Kilka tygodni temu po raz pierwszy zrobiłam kluski bez jajka i były pyszne a za drugim razem zdecydowałam dodać jajako i wyszły gumowate i ani mi ani moim dzieciom nie smakowały. …

  5. Gosia :

    Zrobilam pierwszy raz z tego przepisu i sa przepyszne.Nawet syn ktory niegdy nie jadl nie mogl sie najesc tak mu smakowaly.Polecam

  6. didka :

    Witam. Czy mogłabym prosić o podpowiedź jakie mięsko jest na zdjęciu razem z kluskami śląskimi ?:) ,,,Jeśli głupie pytanie , z góry przepraszam :) I dziękuję za odpowiedź.

  7. Ada :

    Urodziłam się i mieszkam na Śląsku ale… pierwszy raz zobaczyłam przepis na kluski bez jajka O_o babcie, mama, teściowa… zawsze z jajkiem. Ale ja z ciekawości następnym razem spróbuję bez :)

    • SłodkaBabeczka :

      Wcześniej na facebooku robiłam ankiete wśród mieszkańców Śląska i wyszło na to, że u jednych z jajek, u drugich bez.. z przewagą jednak bez jajka ;)

  8. Iza Dej :

    To są kluski białe, a przepyszne kluski tzw szare z tartymi ziemniakami? Najlepsze z roladami albo skwarkami nikt już o nich nie pamieta?

  9. Monika :

    Dzisiaj zrobiłam kluski według przepisu bez jajka. Kluski stały jużna stole, ja jeszcze nakrywałam resztę, kiedy nagle mój 4-letni synek – niejadek krzyczy: Mama jakie pyszne te kluski, takie doprawione :) Chyba nie muszę mówić, że to najpiękniejszy komplement! Dziękuję za świetny przepis!

  10. Danuta Jaworska :

    Jakość klusek śląskich nie zależy od tego czy dodamy jajko czy nie lecz tylko i wylacznie od gatunku ziemniaków
    To jest cała filozofia dobrych klusek śląskich…..ja rowniez nie dodaje jajka

  11. Barbara :

    Nigdy nie ważę ziemniaków, po co skoro i tak dzielę na 4 części i dodaję 1/4 mąki ziemniaczanej. Prawdziwe śląskie są bez jajka.

  12. Agata :

    Tydzień temu zrobiłam pierwszy raz w życiu, dokładnie tym samym sposobem, wyciągając ćwiartkę ziemniaków i wsypując mąkę na ich miejsce :) Uwielbiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.