kluski z makiemkluski z makiem

Kluski z makiem


Kluski z makiem – dla niektórych to typowo świąteczne danie, serwowane tylko jako tradycyjna potrawa na Wigilię. Ja osobiście uwielbiam mak, jak i makaron, dlatego kluski z makiem czasami serwuję nawet jako słodki piątkowy obiad. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, czyli receptury na poznańskie makiełki, czy też śląskie makówki, bo właśnie pod tymi nazwami ukryte są znane w całej Polsce kluski z makiem.


Kluski z makiem przepis

Makaron z makiem, czyli właśnie kluski z makiem przygotowuje się jako tradycyjne danie na kolację wigilijną. W Wielkopolsce danie to jest popularne pod nazwą makiełki, gdzie zamiast makaronu (potocznie nazywanego kluskami) czasami stosuje się pieczywo. Również na śląsku to danie jest bardzo popularne, ale występuje pod nazwą makówki. Tam również bardzo często zamiast klusek jest pieczywo. U mnie jednak w domu nikt nie lubi wersji z pieczywem, dlatego jak już robię kluski z makiem, to właśnie z makaronem łazanki.

Oczywiście najprościej to danie przygotować używając gotowej masy makowej oraz kupnego makaronu. Ja wykorzystuję rozwiązanie pośrednie ;) Makaron łazanki kupuję, a masę makową robię sama (bo uważam, że jest o niebo lepsza niż ta sklepowa z puszki). Oczywiście wedle uznania możecie także przygotować swój domowy makaron.

Jeśli szukacie więcej inspiracji na świąteczne przepisy z makiem, to gorąco polecam mój makowiec.

Kluski z makiem – Składniki:

  • 200 g makaronu łazanki
  • 250 g maku + 1,5 szklanki wrzątku do zaparzenia maku (może być też gorące mleko)
  • 1 łyżka masła, miękkiego
  • 2 łyżki śmietanki kremówki 30% (ok. 30 ml)
  • 3-4 łyżki miodu (u mnie wielokwiatowy)
  • 3 łyżki brązowego cukru – ok. 45 g
  • 60 g rodzynków
  • 60 g orzechów włoskich (2 duże garście)
  • 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego lub cytrynowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu (wedle uznania, jak ktoś nie lubi to może pominąć)

masa makowa

Przepis na kluski z makiem:

  1. Mak wsypać do miski, a następnie zalać wrzącą wodą. U mnie jest to ok. 1,5 szklanki (czyli około 375 ml) – woda powinna wystawać nieco poza mak. Przykryć miseczkę i odstawić namoczony mak na minimum godzinę, a najlepiej na kilka godzin – w tym czasie powinien on całkowicie ostygnąć i nieco napęcznieć. Kolejno odcedzić go na sitku wyłożonym gazą lub tetrową pieluchą, a następnie dobrze dokładnie odcisnąć z wody. Jeśli kupiliście mak niemielony, to po odsączeniu go z wody należy go dwukrotnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa (najlepiej używając nakładki o drobnych oczkach). Druga opcja to kupić już zmielony mak i tylko namoczyć go w wodzie – taki mak po namoczeniu nie wymaga już mielenia w maszynce.
  2. Kolejno mak przerzucić do garnka. Dodać 1 łyżkę masła, 30 ml śmietanki kremówki, 3 łyżki miodu, 3 łyżki brązowego cukru, 60 gramów rodzynków, 60 gramów posiekanych orzechów włoskich oraz 50 gramów skórki pomarańczowej. Na koniec dodać kilka kropli ekstraktu migdałowego (lub innego dowolnego, np. cytrynowego). Całość dokładnie wymieszać, a następnie lekko podgrzać stale mieszając.
  3. Następnie makaron łazanki ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić go na sitku i kolejno wymieszać z wcześniej przygotowaną masą makową. Dla mnie kluski z makiem najlepiej smakują zjedzone od razu, jeszcze na ciepło, ale wedle uznania (jak tak lubicie) można je zjeść również na zimno, po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Smacznego!

Polecam również przejrzeć zakładkę: przepisy na Boże Narodzenie.

kluski z makiem przepis

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Kluski z makiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.