Kolacja Obiad

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami – czyli kluski ziemniaczane, które wręcz uwielbiam :) Kojarzą mi się z dzieciństwem, kiedy zajadałam knedle z różnymi nadzieniami – z truskawkami, śliwkami, czy twarogiem. Sekretem udanego przepisu na knedle jest szybkie wyrobienie ciasta i nie dodawanie zbyt dużej ilości mąki, dzięki czemu ciasto pozostanie pyszne i delikatne. Z podanych niżej składników wyszło mi 10 knedli.

Zobacz również: Kluski śląskie – najlepszy przepis!


Knedle ze śliwkami – Składniki:

  • 250g dojrzałych śliwek węgierek – u mnie 10 sztuk
  • ok. 500g obranych ziemniaków (waga po ugotowaniu również 500 g)
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80-100g + ew. więcej do podsypania jeśli ciasto jest za bardzo lepkie
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej – ok. 10g
  • kilka łyżeczek cukru (opcjonalnie)
  • sól
  • dodatkowo do polania: bułka tarta, cukier, masło + ewentualnie śmietana



Knedle ze śliwkami – Wykonanie:

  1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Lekko ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce. Pozostawić do ostygnięcia. Dodać mąkę i jajko. Całość zagnieść szybko na jednolite ciasto. Początkowo może być one nieco klejące, więc polecam oprószyć ręce mąka, a do ciasta nie dosypywać dodatkowo zbyt dużo mąki. Dzięki małej ilości mąki knedle będą bardziej delikatne i miękkie. Jeśli jednak ciasto będzie się bardzo kleić (czasami zależy to po prostu od gatunku ziemniaków) to można wtedy dodać trochę mąki, ale nie za dużo.
  2. Śliwki umyć, nadkroić i usunąć pestki, tak aby połówki śliwek pozostały złączone. Jeśli śliwki nie są mocno dojrzałe i słodkie to można w ich środek wsypać 1/4 łyżeczki cukru.
  3. Ciasto podzielić na 10 części. Oprószonymi mąką dłońmi formować kulki, a następnie rozpłaszczyć je na dłoni. Na środku umieścić śliwkę, dokładnie zlepić brzegi i uformować kulkę. Odkładać ulepione knedle na oprószoną mąką stolnicę lub talerz.
  4. Zagotować dużą ilość wody (najlepiej w szerokim garnku, by wszystkie knedle zmieściły się obok siebie – w mniejszym garnku należy gotować knedle partiami), osolić ją i wrzucić knedle. Gdy woda ponownie się zagotuje zmniejszyć płomień palnika i gotować kluski jeszcze przez ok. 4-5 minut licząc od czasu wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i ułożyć na talerzach.
  5. Bułkę tartą (2 łyżki) zrumienić wraz z 1-2 łyżkami cukru na suchej patelni, następnie dodać 2 łyżki masła i roztopić, wymieszać. Polać po knedlach. Dodatkowo można również polać knedle śmietaną. Smacznego!

Zobacz również: Kluski śląskie – najlepszy przepis!


knedle ze śliwkami

 

4.3 / 5 ( 9 głosów )

2 thoughts on “Knedle ze śliwkami”

  1. Jeden z najlepszych przepisów jaki widziałem. Zrobiłem wszystko jak tutaj tylko dałem śliwkę czerwoną bo taką miałem. Wyszło pycha. Eksperymentalnie zrobiłem kilka sztuk z siekaną gruszką i też muszę powiedzieć że było genialne. Dzięki za przepis bo ciasto wychodzi na nim idealne.

  2. Witam. Dziękuję za przepis. Jest wspaniały. Tak jak Pani pisze mało mąki..teraz już wiem. Pozdrawiam z Wrocławia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.