koktajl truskawkowy kcal

Koktajl truskawkowy


Koktajl truskawkowy – to pyszna propozycja na owocowy napój do obiadu i nie tylko. Do wykonania tego koktajlu możecie użyć truskawek świeżych lub mrożonych.


Jak zrobić koktajl truskawkowy?

Obojętnie jakbyśmy go nie zrobili i tak będzie pysznie :) Oczywiście wszelkie proporcje koktajlu z truskawek zależą od naszych upodobań smakowych. Jedni wolą koktajle bardzo gęste, inni zaś rzadkie – idealne do picia.

Na zdjęciach macie koktajl składający się z 500 gramów truskawek i 500 ml mleka. Jest on dość płynny, ale na taki właśnie miałam ochotę. Jeśli zaś mam ochotę na bardziej gęsty koktajl truskawkowy to zmniejszam ilość mleka do 250 ml lub mleko zastępuję maślanką, kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem naturalnym.

Często robiąc koktajl truskawkowy stosuję taką zasadę, że jeśli truskawki są bardzo słodkie to wybieram kefir i maślankę. Jeśli truskawki są mniej słodkie, to dodaję do koktajlu miód (lub cukier trzcinowy) lub mleko zastępuję słodką śmietanką kremówką wymieszaną z mlekiem – wtedy koktajl to bomba kaloryczna, ale w smaku jest przepyszny!

jak zrobić koktajl truskawkowy


Koktajl truskawkowy – ile ma kcal?

Z poniższych składników (500 g truskawek, 500 ml mleka 3,2 % , 4 łyżki miodu) otrzymamy aż 1200 ml koktajlu z truskawek, co nam daje aż 4 porcje po 300 ml. Całość ma 670 kcal, a jedna porcja koktajlu truskawkowego ma 167,5 kcal.

Jeśli w pełni sezonu użyjecie słodkich, dojrzałych truskawek i pominiecie miód, to ta całość będzie miała ok. 470 kcal, a 1 porcja koktajlu (300 ml) będzie miała zaledwie 117,5 kcal.

Koktajl truskawkowy – Składniki:

  • ok. 500 g truskawek (najlepiej słodkich i dojrzałych)
  • 250-500 ml mleka, kefiru, maślanki itd. (w zależności, czy wolicie bardziej gęsty, czy rzadki koktajl)
  • 3-4 łyżki miodu do smaku (można pominąć jeśli truskawki są dość słodkie)
  • listki mięty i świeże truskawki do ozdoby

przepis na koktajl truskawkowy

Przepis na koktajl truskawkowy:

  1. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek.
  2. Odmierzyć 500 ml mleka (lub mniej wedle uznania). Możecie je również zastąpić jogurtem naturalnym, maślanką, kefirem lub zsiadłym mlekiem, jeśli chcecie by koktajl był bardziej gęsty.
  3. Pozbawione szypułek truskawki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na jednolity mus. Dodać mleko, zmiksować ponownie i posmakować, czy koktajl jest dość słodki. Jeśli brakuje mu słodyczy, to można dodać do niego 3-4 łyżki miodu lub cukier trzcinowy (lub ewentualnie zwykły cukier).
  4. Gotowy koktajl z truskawek przelać do szklanek. Ozdobić świeżymi truskawkami oraz listkami mięty. Opcjonalnie można podawać z gałką lodów np. śmietankowych – zmiksowanych razem z koktajlem lub dodanych do każdej szklanki w postaci gałki. Smacznego!

A Wy? Wolicie bardziej płynne, czy gęste koktajle? :)


koktajl truskawkowy

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Jedna odpowiedź na “Koktajl truskawkowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.