kominy z pieczarkami
Przekąski Przekąski na imprezę Przekąski na Sylwestra Sylwester - Przepisy na Sylwestra

Kominy z pieczarkami

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 10 minut | Czas gotowania/pieczenia : 20 minut | Porcje : 6 porcji

Jeśli lubicie tradycyjne zapiekanki z pieczarkami, a macie ochotę na podanie ich w nowej, zaskakującej wersji, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis na kominy z pieczarkami! Pychotka!

Kominy z pieczarkami z bagietek

To pyszna przekąska, np. na nadchodzącego Sylwestra! Smaczne, chrupiące, z ciągnącym się serem.. mniam! Gotowe w 10 minut, a smakują nieziemsko pysznie!

Kominy z pieczarkami – Składniki:

  • 1 bagietka – ok. 45 cm długości
  • ok. 100 g sera żółtego
  • ok. 400 g pieczarek
  • 1 średnia cebula – ok. 100 g
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
bagietka
kominy z pieczarkami na impreze

Przepis na kominy z pieczarkami:

  1. Cebulę obrać z łupinek i posiekać w kosteczkę.
  2. Pieczarki zetrzeć na tace o dużych oczkach.
  3. Ser również zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Na patelni roztopić masło, wrzucić posiekaną cebulkę i smażyć na średnim ogniu przez ok. 5 minut aż cebulka lekko się zeszkli. Kolejno dodać starte na tarce pieczarki i dusić całość przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia, odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie dodać 2/3 startego sera (1/3 startego sera odłożyć na potem). Ponownie wymieszać.
  5. Piekarnik rozgrzać do 200 st .C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu).
  6. Na blaszce z piekarnika wyłożyć papier do pieczenia.
  7. Bagietkę pokroić na 3 kawałki – każdy o długości ok. 15 cm. Następnie każdy z nich przekroić na pół pod skosem – tak jak na zdjęciu powyżej. W każdym kawałku, od strony ze skosem wydrążyć środek (wyciągnąć miąższ bagietki), ale tak, by miąższ na dnie pozostał. Kolejno do tak wydrążonych bagietek nałożyć farsz pieczarkowo-serowy, lekko docisnąć. Tak przygotowane kominy poukładać na blaszce i wierzch każdego z nich oprószyć pozostałym serem.
  8. Piec całość w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 10 minut. Podawać ciepłe. Smacznego!

Jakie inne przekąski polecamy na imprezę?

Polecam również przepis na: ślimaczki z ciasta francuskiego. To obowiązkowe danie na każdej imprezie. Nie może również zabraknąć tortilli z łososiem. A Wy? Jakie macie swoje ulubione imprezowe hity?

przepis na kominy z pieczarkami
kominy z pieczarkami
Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here