Orzeźwiający koktajl rabarbarowy z cytryną i miodem

Kompot z rabarbaru


Na upalne dni – polecam orzeźwiający kompot z rabarbaru z dodatkiem cytryny i świeżej mięty :)

Kompot z rabarbaru – Składniki

  • Rabarbar 0,5kg
  • Woda mineralna 1 litr
  • Cukier 3 łyżki
  • Miód 3 łyżki
  • Cytryna 2 plasterki (każdy ok. 1cm)
  • Świeża mięta dodatkowo
  • Kostki lodu dodatkowo
Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru – Wykonanie:

  1. Rabarbar umyć, odciąć liście i twarde końcówki, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Wrzucić rabarbar do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 10-15 minut. Wlać wodę i zagotować.
  2. Zmniejszyć gaz, dodać 3 łyżki miodu, gotować kilka minut aż rabarbar całkowicie zmięknie.
  3. Dodać sok z 2 plasterków cytryny. Przecedzić kompot przez sitko.
  4. Kompot w razie potrzeby można dosłodzić i rozcieńczyć wodą mineralną.
  5. W upalne dni podawać z kostkami lodu, plasterkami cytryny i świeżą miętą.


Przepyszny kompot z rabarbaru z dodatkiem miodu i cytryny

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Kompot z rabarbaru

  1. Bebe :

    Kompot z rabarbarem kojarzy mi się z koszmarem z dzieciństwa. Obiad u cioci, i on. Kompot z rabarbaru. Jak nie przechylić kubka “farfrocle” atakują. Twoja propozycja to zupełnie inna bajka :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.