kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru


Kompot z rabarbaru to napój idealny na upalne dni. Pyszny i orzeźwiający, z dodatkiem cytryny i świeżej mięty. Smaczny napój na majówkę, któremu trudno się oprzeć, więc polecam zrobić duży dzbanek! Kompot rabarbarowy latem podaję koniecznie schłodzony, z dodatkiem kostek lodu.

Jak zrobić kompot z rabarbaru?

Kompot z rabarbaru kojarzy mi się z dzieciństwem, kiedy w ogródku działkowym mojej Babci urządzaliśmy sobie z koleżankami piknik, a Babcia przygotowywała nam pyszny kompot rabarbarowy – w wysokich szklankach z dodatkiem słomki i listkami świeżej mięty ogrodowej do ozdoby. Na naszej działeczce rabarbaru nie było, ale nasza ogródkowa sąsiadka miała go pod dostatkiem i gdy tylko nadchodził maj, to dzieliła się z nami łodyżkami rabarbaru. Czasami zamiast kompotu po prostu moczyliśmy go w cukrze i zajadaliśmy w jego całej prostocie, a innym razem Babcia zabierała kilka sztuk do domu i piekła pyszne ciasto z rabarbarem.

kompot z rabarbaru przepis

Kompot z rabarbaru – Składniki:

  • ok. 500 g rabarbaru (6 średniej wielkości łodyg)
  • 1,25 litra wody (5 szklanek)
  • pół opakowania cukru wanilinowego (lub 8 g cukru z prawdziwą wanilią) – można pominąć lub zastąpić zwykłym cukrem jeśli nie lubi się posmaku wanilii
  • 3 łyżki cukru zwykłego (lub miód do smaku)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Świeża mięta (dodatkowo)
  • Kostki lodu (dodatkowo)

przepis na kompot z rabarbaru

Przepis na kompot z rabarbaru:

  1. Rabarbar umyć, odciąć liście i twarde końcówki, wyrzucić je. Łodyg nie obierać.
  2. Łodygi pokroić na kawałki o około 1,5 cm długości. Zasypać cukrem zwykłym oraz waniliowym. Odstawić na 15 minut. Wrzucić całą zawartość (rabarbar + puszczony sok) do garnka. Wlać wodę, przykryć garnek pokrywką i doprowadzić całość do wrzenia.
  3. Ile gotować kompot z rabarbaru? Zmniejszyć płomień gazu (tak, by kompot tylko delikatnie bąbelkował) i gotować przez ok. 20-25 minut aż rabarbar całkowicie zmięknie (czasami czas ten trzeba wydłużyć, jeśli rabarbar był pokrojony na większe kawałki). Na koniec dodać 2 łyżki soku z cytryny i gotować jeszcze przez pół minuty. Wyłączyć palnik i odstawić kompot na parę minut do lekkiego ostudzenia. Następnie przecedzić kompot przez sitko (najlepiej metalowe) i za pomocą łyżki przetrzeć jeszcze owoce, by jak najwięcej soku i miąższu dostało się do gotowego kompotu. Resztki, które zostaną na cedzaku (włókna) wyrzucić.
  4. Kompot w razie potrzeby można dosłodzić (cukrem lub miodem wedle uznania) i rozcieńczyć wodą.
  5. W upalne dni podawać z kostkami lodu, plasterkami cytryny i świeżą miętą.

UWAGA!

Jeśli macie nieco więcej czasu i chcecie wydobyć głębszy smak kompotu z rabarbaru, to można pokusić się o następujące czynności. Na patelnię wrzucić cukier i smażyć go przez około 2-3 minuty na średnim płomieniu aż zacznie się brązowić. Następnie wrzucić pokrojony rabarbar, wymieszać całość i smażyć, co jakiś czas mieszając, przez kolejne 2-3 minuty (w tym czasie cukier nieco się zrobi grudkowaty, ale z czasem ładnie się rozpuści pod wpływem soku z rabarbaru). Kolejno przerzucić zawartość patelni do garnka, zalać woda i reszta kroków przebiega już tak samo, jak podałam w przepisie powyżej.

Jaką opcję wolicie? :) A może macie swój sposób na pyszny kompot z rabarbaru? Wolicie go na ciepło, czy schłodzony z kostkami lodu? Dajcie znać w komentarzach poniżej :)

kompot rabarbarowy przepis kompot rabarbarowy

 

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

6 odpowiedzi na “Kompot z rabarbaru

  1. Bebe :

    Kompot z rabarbarem kojarzy mi się z koszmarem z dzieciństwa. Obiad u cioci, i on. Kompot z rabarbaru. Jak nie przechylić kubka “farfrocle” atakują. Twoja propozycja to zupełnie inna bajka :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.