Kompot z truskawek do obiadu – to jeden z moich ulubionych napojów w sezonie truskawkowym, zwłaszcza jeśli do jego wykonania użyjemy dojrzałych, słodkich truskawek.
Jak zrobić kompot z truskawek do obiadu?
Robię go nieco inaczej niż kompot truskawkowy na zimę do słoików, a mianowicie w nieco szybszej wersji. Gdy są chłodniejsze dni lubię pić go na ciepło, zaś w upały idealnie smakuje schłodzony. Poznaj nasz sprawdzony przepis na kompot z truskawek do obiadu!
Kompot z truskawek do obiadu (wersja na szybko):
- ok. 1,5 litra wody (można dać trochę więcej)
- 5 czubatych łyżek cukru – ok. 100 g (można dać mniej cukru, jeśli truskawki są bardzo słodkie)
- ok. 500 g truskawek (można użyć zarówno świeżych truskawek jak i mrożonych)
- opcjonalnie 1-2 łyżki soku z cytryny do smaku (ja z reguły daję 2 łyżki ze świeżo wyciśniętej cytryny)
Przepis na kompot z truskawek do obiadu (wersja na szybko):
- Odmierzyć ok. 1,5 litra wody, przelać do garnka (najlepiej takiego o pojemności 2,5 litra), dodać cukier (ilość dostosować do tego, jak słodkich truskawek się używa do wykonaniu kompotu truskawkowego). Mieszać do czasu aż cukier się całkowicie rozpuści. Doprowadzić syrop (wodę z cukrem) do wrzenia.
- Truskawki przepłukać na sitku, osuszyć, obrać z szypułek.
- Gdy woda z cukrem już się zagotuje, wrzucić do niej obrane z szypułek truskawki i powtórnie doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień na minimalny i gotować kompot pod przykryciem przez ok. 3 minuty (powinno tylko delikatnie pyrkać, tak jak rosół – gdy płomień będzie za duży, to istnieje ryzyko, że truskawki się rozgotują). Wyłączyć gaz i zostawić truskawki w syropie do czasu aż napój całkowicie wystygnie.
- Przelać kompot truskawkowy do dzbanka i schłodzić w lodówce lub wedle uznania podawać w letniej temperaturze. Do smaku można dodać również 1-2 łyżki soku z cytryny. Smacznego!
A jeśli chcecie zamknąć lato w słoikach to gorąco polecam nasz przepis na kompot z truskawek na zimę do słoików, na który również znajdziecie przepis na moim blogu.
