kompot z truskawek na zimę

Kompot z truskawek na zimę do słoików


Kompot z truskawek na zimę do słoików to propozycja na zamknięcie lata w słoikach, by móc się cieszyć niesamowitym zapachem i smakiem dojrzałych, letnich truskawek przez cały rok. Poznaj nasz sprawdzony przepis na kompot z truskawek w słoikach!


Jak zrobić kompot z truskawek na zimę do słoików?

Do wykonania tego kompotu potrzebne będą oczywiście świeże, słodkie truskawki. Najlepiej takie, które nie były zbierane tuż po deszczowych dniach, gdyż wtedy nie są tak nasiąknięte wodą, a dzięki temu są lepsze, bardziej słodkie w smaku.


Do kompotu truskawkowego do obiadu, który wykonuję w ekspresowym tempie, gdy mamy ochotę na pyszny kompot owocowy, na ok. 0,5 kg truskawek dodaję ok. 1,5 litra wody. Zaś do kompotu truskawkowego na zimę nie dodaję ani odrobiny wody, tylko sam cukier. Powstaną w ten sposób truskawki w syropie, w soku własnym. Dopiero po otworzeniu słoika z truskawkami w syropie rozcieńczam je przegotowaną, letnią wodą w takiej ilości, jaka odpowiada nam smakowo.

Ważne jest również to, by do kompotu używać truskawek, które nie są nadpsute, gdyż nawet jedna popsuta truskawka może zepsuć przetwory na zimę.

kompot z truskawek do słoików na zimę

Kompot truskawkowy na zimę do słoików – Składniki:

  • 1,5 kg truskawek (najlepiej słodkich i dojrzałych)
  • ok. 1,5 szklanki cukru (ok. 330 g)

Przepis na kompot z truskawek na zimę:

  1. Truskawki opłukać na sitku, osuszyć, a następnie pozbawić szypułek.
  2. Kolejno wrzucić truskawki do dużego słoja lub miski, przesypując co którąś warstwę cukrem. Odstawić truskawki na kilkanaście godzin (minimum 10-12h; najlepiej przygotować je wieczorem i pozostawić na całą noc; można jednak przyspieszyć nieco ten etap np. delikatnie mieszając owoce co jakiś czas – wtedy truskawki szybciej przejdą cukrem i i szybciej się on rozpuści dając więcej soku). Po tym czasie truskawki przełożyć do wyparzonych  słoiczków i zalać sokiem, który truskawki puściły przez te kilka godzin. Do takiego kompotu na zimę nie dolewam wody do słoików!
  3. Słoiki zapasteryzować. W tym celu przygotować duży garnek, na jego dno wyłożyć ściereczkę, zalać zimną wodą, tak by słoiki były zakryte do ok. 3/4 wysokości. Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować słoiki pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Następnie ostrożnie wyciągnąć słoiki z wody. Postawić je do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
  4. Gdy mamy ochotę na kompot z truskawek, nawet późną zimą, to otwieramy słoik, przelewamy go do dzbanka i uzupełniamy przegotowaną, letnią wodą w takiej ilości, by odpowiadało nam to smakowo. Smacznego!

Zobacz również nasz przepis na: kompot truskawkowy do obiadu (z wodą)
kompot truskawkowy kompot z truskawek

Inna metoda na wykonanie kompotu z truskawek na zimę w słoikach – dla tych, co nie lubią czekać:

To metoda dla tych, którzy nie chcą czekać kilkunastu godzin aż truskawki same puszczą soki. Wtedy ok. 1,5 kg umytych i odszypułkowanych truskawek należy zasypać ok. 330 g cukru i odstawić je na ok. 20-30 minut. Gdy trochę puszczą soków, to należy przełożyć garnek na gaz, włączyć mały płomień i od czasu do czasu mieszając gotować truskawki przez kilka minut do czasu aż sok zacznie wrzeć. W tym czasie truskawki powinny puścić odpowiednio dużą ilość soku. Palnik wyłączyć, a zawartość garnka przelać do słoików (jeszcze gorące) i dobrze zakręcić. Postawić słoiki do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Takie słoiki zamykane na gorąco nie wymagają już pasteryzacji. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu (najlepiej w piwnicy).

kompot z truskawek do sloików kompot z truskawek kcal

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

0 odpowiedzi na “Kompot z truskawek na zimę do słoików

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.