kopytka

Kopytka


Kopytka to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pamiętam jak moja Babcia zawsze mi je robiła (na zmianę z leniwymi pierogami), by trochę mnie utuczyć ;-) Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na kopytka, to koniecznie wypróbujcie ten poniżej! Jest idealny!


Kopytka przepis

Przepis na kopytka jest dziecinnie prosty i wystarczy pamiętać, by nie używać zbyt dużej ilości mąki, dzięki czemu te ziemniaczane kluseczki będą delikatne. Zbyt duża ilość mąki sprawi, że kopytka będą twarde i mało smaczne, tak więc podsypujcie je mąką tylko tyle, ile minimalnie potrzeba :) Pamiętajcie również, że nie należy wyrabiać ciasta zbyt długo – im szybciej, tym lepiej. Najlepsze do tych ziemniaczanych klusek będą ziemniaki mączyste.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (waga po obraniu; przed obraniem ok. 1,4 kg) – najlepsze do kopytek są ziemniaki mączyste, które będą sypkie po ugotowaniu (tak jak ziemniaki do puree)
  • ok. 200 g mąki pszennej + odrobina mąki do posypania blatów
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 25 g)
  • 1 jajko
  • sól (szczypta do gotowania ziemniaków + 1 łyżka do gotowania klusek)
  • woda do gotowania klusek – ok. 3 litry

kluski ziemniaczane

domowe kopytka przepis

przepis na kopytka

Przepis na kopytka ziemniaczane:

  1. Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, porządnie odparować (to bardzo ważne!) i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Można również wykorzystać do kopytek ziemniaki, które pozostały z poprzedniego obiadu.
  2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki zmielić maszynką do mielenia mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków (takie lekko ciepłe ziemniaki łatwiej się przeciska niż te zimne). Dodać całe jajka, mąkę ziemniaczaną oraz połowę mąki pszennej. Wymieszać. Stopniowo dosypać resztę mąki. Ciasto powinno odchodzić od ręki, ale jednocześnie pozostać delikatnie kleiste), ale nie należy przesadzać z ilością dosypywanej mąki, bo wtedy wyjdą nam zbyt twarde kopytka. Ilość dodanej mąki zależy niestety od gatunku ziemniaków (najlepiej wybierać te mączyste; wodniste ziemniaki zużyją niestety więcej mąki a kluseczki i tak nie wyjdą rewelacyjne). Ciasto na  kopytka nie powinno być zbyt długo wyrabiane ani zbyt długo stać ‘nieużywane’ – po wyrobieniu ciasta należy od razu przystąpić do tworzenia kluseczek i ich gotowania w wodzie.
  1. Podzielić kulkę wyrobionego ciasta na 8 części. Z każdej części zrolować wałek grubości kciuka, następnie lekko go spłaszczyć i kroić kopytka pod skosem na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wlać ok. 3 litry wody, wsypać łyżkę soli, zagotować. Zmniejszyć płomień tak, by woda tylko delikatnie bulgotała podczas gotowania się klusek, ponieważ zbyt wrząca woda sprawi, że kopytka mogą niestety zacząć się rozpadać. Wrzucać kluski ziemniaczane partiami do wody (u mnie 7 partii po 16 sztuk klusek ziemniaczanych). Kopytka gotować przez ok. 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Podczas gotowania każdej partii klusek zamieszać jeden raz drewnianą łyżką (już po wrzuceniu klusek), by nie przykleiły się do dna garnka.
  3. Po ugotowaniu kopytka wyciągnąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz.
  4. Gotowe kluseczki polać masełkiem lub ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub innym grzybowym.

Kopytka można także polać olejem, schować do pudełeczka, a dnia następnego odsmażyć na patelni lub ich nadmiar pochować w woreczki foliowe i zamrozić.

kopytka z sosem pieczarkowym
kopytka przepis prosty
kopytka ziemniaczane

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

3 odpowiedzi na “Kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.