sałatka z ogórkow na zimę wg siostry anastazji

Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę


Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę to przepis pochodzący z książki “Przetwory” autorstwa Siostry Anastazji. Ostatnio na jednej grupie kulinarnej pewna z użytkowniczek właśnie podzieliła się tym przepisem, z lekką modyfikacją zalewy. Przepis ten tak mi wpadł w oko, że postanowiłam, że koniecznie muszę go wypróbować w tym sezonie ogórkowym i nie żałuję, bo te koreczki ogórkowe z kolendrą są naprawdę rewelacyjne! Gorąco polecam Wam te ogórki na zimę!


Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę – Składniki:

Składniki warzywne:

  • 2 kg małych (lub średnich) ogórków gruntowych
  • 1 średnia papryka czerwona – ok. 280 g
  • 1 średnia papryka żółta – ok. 240 g
  • 2 średnie cebule -ok. 280 g

Składniki do namoczenia koreczków:

  • 5 szklanek przegotowanej, ostudzonej wody (może być letnia) – 1250 ml (1,25 litra)
  • pół szklanki soli kamiennej, niejodowanej (tzw. do przetworów) – ok. 160 g

Składniki na zalewę:

  • 3 szklanki wody – 750 ml
  • 2 szklanki octu 10% – 500 ml
  • 3 szklanki cukru – ok. 630 g
  • 1 płaska łyżeczka kolendry w nasionkach
  • 6 listków laurowych

*szklanka o pojemności 250 ml

przetwory z ogórków na zimę

Przepis na koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę:

  1. Ogórki umyć, pokroić wraz ze skórką na grube plastry (tak jak na koreczki).
  2. Cebule obrać z łupić, przekroić na pół, a następnie na piórka.
  3. Pokrojone ogórki i cebulę wrzucić do miski, wymieszać. Zalać całość przegotowaną, ostudzoną wodą z rozpuszczoną solą. Odstawić na 3-4 godziny. Po tym czasie zlać wodę i odsączyć ogórki oraz cebulę na sitku.
  4. Przygotować zalewę: wszystkie składniki na zalewę wrzucić do garnka, doprowadzić do wrzenia i od tego czasu gotować przez 3 minuty. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić zalewę do ostudzenia.
  5. Obie papryki umyć, pokroić w średnią kostkę. Dodać do ogórków i cebuli, przemieszać. Przełożyć do słoików (u mnie 6 słoików o pojemności 720 ml).
  6. Ostudzoną zalewą wypełnić słoiki z warzywami, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut.

Jak pasteryzować słoiki z ogórkami na zimę?

Przygotować duży garnek, który pomieści słoiki. Na dnie garnka ułożyć materiałowy ręcznik kuchenny, a następnie poukładać słoiki i zalać je wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić wodę do wrzenia, zmniejszyć moc palnika na małą, przykryć garnek pokrywką i gotować całość przez około 15 minut. Po tym czasie należy słoiki wyciągnąć z wody (uważając, by nie łapać ich za nakrętki, bo mogą się rozszczelnić) i postawić je do góry dnem na desce lub blacie kuchennym. Przykryć słoiczki ściereczką i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu – najlepiej w piwnicy.

Polecam również poniższe przepisy z ogórkami na zimę:

koreczki ogórkowe z kolendrą

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Koreczki ogórkowe z kolendrą do słoików na zimę

  1. Bogda :

    Mam pytanie. Tej zalewy słonej, w której moczyły się ogórki nie dodajemy do zalewy, którą dodajemy do słoików? Jestem właśnie w trakcie ich robienia. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.