Sylwester już za nami, ale karnawał się zaczyna, więc u nas ciąg dalszy tworzenia przekąsek na imprezę. Tym razem prosty i szybki przepis na koreczki z kabanosem i serem. Zapraszam do przejrzenia inspiracji.
Koreczki, przystawki, zakąski – obowiązkowe pozycje na każdej imprezie. Są łatwe w przygotowaniu i akurat na jeden kęs, więc chętnie sięgają po nie imprezowi goście. Poniżej banalny przepis na koreczki kabanos. Ważne jest by użyć dobrej jakości sera oraz dobrej jakości kabanosów, by smaki odpowiednio się komponowały. W tym przypadku polecam użyć sera o łagodniejszym, niedominującym smaku, czyli np. sera Gouda.
Koreczki z kabanosem – Składniki:
- ok. 50 g sera żółtego w kawałku (u mnie Gouda)
- 2 długie kabanosy (u mnie wieprzowe)
- kilka sztuk małych korniszonów
- 18 sztuk wykałaczek
Oczywiście wedle uznania możecie zmniejszyć lub zwiększyć ilość składników i tym samym przygotować mniej lub więcej koreczków – wszystko zależy od ilości gości, jakich się spodziewacie oraz od tego, ile jeszcze innych dań pojawi się na Waszym imprezowym stole.

Przepis na koreczki z kabanosem
- Ser żółty, najlepiej taki o łagodnym smaku, pokroić na 18 małych kosteczek równej wielkości.
- Kabanosy również pokroić na 18 części.
- Korniszony także pokroić na mniejsze kawałki, tworząc 18 części.
- Przygotować 18 wykałaczek i ponabijać na nie powyższe składniki, tak by na samym dole był ser żółty, potem ogórek, a na koniec kawałek kabanosa. Smacznego!
Jeśli szukacie więcej inspiracji na imprezowe dania, to polecam drink Mojito oraz sałatkę meksykańską. Obowiązkowo musi u nas zawsze pojawić się też tortilla z łososiem. Jeśli macie jakieś swoje ulubione pomysły na imprezowe koreczki, to podzielcie się przepisem w komentarzach poniżej.
