Takie koreczki z serem pleśniowym to super pomysł na szybką imprezową przekąskę. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu.
Koreczki z serem pleśniowym i winogronami
Jeśli lubicie sery pleśniowe, to takie koreczki na pewno przypadną Wam do gustu. Wystarczą 3 składniki i proste i szybkie koreczki na zimno gotowe! Oczywiście ilość składników możecie zwiększyć, by stworzyć większą ilość imprezowych koreczków, dopasowaną do ilości Waszych gości. Takie koreczki z sera pleśniowego to także idealny dodatek do lampki wina podczas wieczoru we dwoje. Winogrono, gorgonzola i chrupiący orzech włoski świetnie się ze sobą komponują, więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. Polecam także przepis na koreczki z camembertem.
Składniki:
- 4 sztuki winogrona czerwonego (ew. słodkie zielone)
- kawałek sera pleśniowego np. błękitny Lazur lub ser gorgonzola – u mnie ok. 22 gramy pokrojone na 4 części
- 4 połówki orzechów włoskich
- dodatkowo: 4 wykałaczki

Przepis na koreczki z serem pleśniowym i winogronami:
- Winogrona czerwone (najlepiej wybrać takie słodsze; wedle uznania i swoich gustów smakowych można zamienić na winogrona zielone)
- Ser pleśniowy (u mnie Lazur błękitny) pokroić na 4 kawałeczki.
- Przygotować 4 sztuki wykałaczek. Na każdą wykałaczkę nadziać od góry do dołu w kolejności: połówka winogrona rozcięciem na dole, kawałek sera pleśniowego, połówka orzecha i na koniec druga połówka winogrona rozcięciem na dole. Rozcięcie powinno być na dole, by koreczki mogły stać stabilnie. Tak przygotowane przekąski ułożyć na ładnym półmisku lub talerzu. Smacznego!
