Ciasto kostka królowej bez pieczenia

Kostka królowej bez pieczenia

Kostka królowej to kolejna propozycja ciasta bez pieczenia. Inspiracja pochodzi z bloga Zjem to!

Składniki na blaszkę o wym. 20 x 20 cm.


Kostka królowej bez pieczenia – Składniki:

Składniki na masę:

  • 6 żółtek [białka możecie wykorzystać, np. do zrobienia bezy (zobacz przepis na bezy)]
  • 1 pełna łyżka mąki pszennej
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 400ml mleka
  • 200ml śmietany kremówki
  • 150g cukru
  • 1 opak. cukru wanilinowego
  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • ok. 170g herbatników
  • 250g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego
  • 5 kostek gorzkiej czekolady

 

ciasto kostka królowej bez pieczenia

Kostka królowej bez pieczenia – Wykonanie:

  1. Obie mąki przesiać przez sitko, dodać żółtka i 200ml mleka, dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Dodać cukier wanilinowy i zwykły, wymieszać ponownie. Pozostałe 200ml mleka zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Kolejno dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Powinien powstać aksamitny budyń. By ułatwić zadanie najlepiej całość mieszać trzepaczką do jajek – dzięki temu budyń będzie idealnie gładki ;)
  2. Masło zmiksować ze szczyptą soli, a następnie stopniowo (po 1 czubatej łyżce) dodawać wystudzony już budyń i miksować dalej, by masa była jednolita.
  3. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta.
  4. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy kremowe stężały. Smacznego! :)


kostka królowej

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

70 odpowiedzi na “Kostka królowej bez pieczenia

  1. Rafaela :

    Popatrzylam na skladniki tego ciasta. Mysle ze mozna dac 100 g. cukru zamiast 150 i mozna uzyc mleko tluste i nie uzywac juz smietany, ale smietane zastapic tym tlustym mlekiem. Mozna spokojnie zredukowac. Natomiast na wierzch ciasta mozna dodac ubita smietane z lyzka cukru i usztywniaczem , zamiast nuteli mozna dac lyzke dobrego kakao.
    Przepis jest swietny, ciasto tez napewno bardzo dobrze smakuje, osoby ktoire moga sobie pozwolic na ten przepis, nie maja problemu. Natomiast oPozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i zycze wszystkim smacznego.soby ktore musza uwazac na siebie, moga zrobic to pyszne ciasto ze zredukowanymi skladnikami, mysle ze ciasto nie ucierpi za bardzo. To znaczy ze osoba ktora podala ten przepis nie akceptuje zmian.

    • SłodkaBabeczka :

      Jak w każdym przepisie zmiany są akceptowalne ;)
      Na opublikowanie komentarza jednak czytelnik musi poczekać, bo robię to ‘ręcznie’ w wolnej chwili ;) Komentarze nie są dodawane automatycznie, by uniknąć spamu. Pozdrawiam ;)

    • SłodkaBabeczka :

      Teoretycznie można, lecz smak będzie nieco inny. 1 budyń powinien wystarczyć, ewentualnie 1,5 opakowania. Ilość mleka bez zmian (czyli tak jak przy domowym budyniu – 400ml).

  2. Dżasta :

    Ciasto wyszło pyszne :) tylko trochę za słodkie, jak dla mnie :p mój chłopak powiedział, że to od dzisiaj jego ulubione ciasto :p

    • SłodkaBabeczka :

      Za mało składników ;)
      Polecam prosty matematyczny wzór na pole :P
      Wysokość ciasta pozostaje nam stała, więc liczmy tylko pole prostokąta i tak na przykładzie tego ciasta:
      -moja blaszka to 20x20cm = czyli pole równa się 400cm2
      -Pani blaszka ma 40x25cm = czyli pole Pani blaszki równa się 1000cm2
      1000/400= 2,5 -tak więc trzeba składniki pomnożyć razy 2,5 by zachować identyczną wysokość ciasta :)
      Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałam :) W razie pytań, proszę pisać :) Pozdrawiam.

  3. Anett :

    Pozostałe 200ml mleka zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Kolejno dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. – czy śmietanę dodać jak już mleko się zagotuje i będzie gorące, czy wcześniej?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.