Kostka królowej to kolejna propozycja ciasta bez pieczenia.
Składniki na blaszkę o wym. 20 x 20 cm.
Kostka królowej bez pieczenia – Składniki:
Składniki na masę:
- 6 żółtek [białka możecie wykorzystać, np. do zrobienia bezy (zobacz przepis na bezy)]
- 1 pełna łyżka mąki pszennej
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 400ml mleka
- 200ml śmietany kremówki
- 150g cukru
- 1 opak. cukru wanilinowego
- 200g masła w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- ok. 170g herbatników
- 250g serka mascarpone
- 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego
- 5 kostek gorzkiej czekolady
Kostka królowej bez pieczenia – Wykonanie:
- Obie mąki przesiać przez sitko, dodać żółtka i 200ml mleka, dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Dodać cukier wanilinowy i zwykły, wymieszać ponownie. Pozostałe 200ml mleka zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Kolejno dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Powinien powstać aksamitny budyń. By ułatwić zadanie najlepiej całość mieszać trzepaczką do jajek – dzięki temu budyń będzie idealnie gładki ;)
- Masło zmiksować ze szczyptą soli, a następnie stopniowo (po 1 czubatej łyżce) dodawać wystudzony już budyń i miksować dalej, by masa była jednolita.
- Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta.
- Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy kremowe stężały. Smacznego! :)

Popatrzylam na skladniki tego ciasta. Mysle ze mozna dac 100 g. cukru zamiast 150 i mozna uzyc mleko tluste i nie uzywac juz smietany, ale smietane zastapic tym tlustym mlekiem. Mozna spokojnie zredukowac. Natomiast na wierzch ciasta mozna dodac ubita smietane z lyzka cukru i usztywniaczem , zamiast nuteli mozna dac lyzke dobrego kakao.
Przepis jest swietny, ciasto tez napewno bardzo dobrze smakuje, osoby ktoire moga sobie pozwolic na ten przepis, nie maja problemu. Natomiast oPozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i zycze wszystkim smacznego.soby ktore musza uwazac na siebie, moga zrobic to pyszne ciasto ze zredukowanymi skladnikami, mysle ze ciasto nie ucierpi za bardzo. To znaczy ze osoba ktora podala ten przepis nie akceptuje zmian.
Jak w każdym przepisie zmiany są akceptowalne ;)
Na opublikowanie komentarza jednak czytelnik musi poczekać, bo robię to ‘ręcznie’ w wolnej chwili ;) Komentarze nie są dodawane automatycznie, by uniknąć spamu. Pozdrawiam ;)
A śmietana to ile procent powinna mieć??
Ja dzisiaj robilam ale w okraglej blaszce i wyszlo tak samo naprawde pyszne. Wszycsy zachwyceni ;)
Wysłałam mojego męża do sklepu po składniki zamiast masła do pieczenia kupił zwykłe do smarowania… faceci
Nie ma czegoś takiego jak masło do pieczenia idiotko.
Facet.
Jest idioto….
Panie facet, komentarz byl w marcu, ale dopiero przeczytalam i mam dla pana odpowiedz: zeby zaraz od idiotek? Mowa o pysznym ciescie, prosze sie zastanowic nad pisaniem obrazliwych slow, chyba, ze pan szuka okazji do wylania zlosci na ekran. Smacznego!
Kultura się kłania!!!
słodka babeczko jesteś prawdziwie słodka ,,lubię twoje przepisy pozdrawiam słodko
A czy można serek mascarpone zamienić na coś innego??
Co to za herbatniki? Na zdjęciu wygląda mi to na biszkopty
Nie, to nie są biszkopty ;) To są zwykłe herbatniki typu petit beurre.
a można uzyć gotowy budyń?? jak Pani myśli ile szt i w jakiej ilości gotowac
Teoretycznie można, lecz smak będzie nieco inny. 1 budyń powinien wystarczyć, ewentualnie 1,5 opakowania. Ilość mleka bez zmian (czyli tak jak przy domowym budyniu – 400ml).
będzie na sylwestra (Y)
Przepysznie wygląda :)
Bardzo pyszne palce lizac polecam
Poleciłam ten przepis znajomym i każdy jest zachwycony
Wygląda pysznie mniam
Zrobilam 2 dni temu. Jedno z lepszych ciast :-)
Mąż już zamówił na święta dwie blaszki :-)
Moja rodzina bardzo lubi te ciasto
Wszystko jest pyszne,do kawusi mniam :)
Raffaello robiłam pycha kostkę pewnie tez spróbuję ;)P
Kostki królowej jeszcze nie jadłam. Ale wygląda pysznie :)
Ciasto wyszło pyszne :) tylko trochę za słodkie, jak dla mnie :p mój chłopak powiedział, że to od dzisiaj jego ulubione ciasto :p
Teraz tak patrzę.. i mam tylko 400g masla, 2 op cukru waniliowego i 500g serka mascarpone… leciec dokupić? :p jak Pani myśli
Może Pani nie lecieć ;) Najwyżej będzie o te 1-1,5cm niższe ;)
Byłam w sklepie, dokupiłam, czego zabrakło :) Budyń już się chłodzi :)
hehe :D To czekam na efekt końcowy :))
Dziękuję bardzo za odpowiedź :) właśnie zabieram się do robienia ciasta :D
A na blaszkę o wym. 40×25 mogę podwoić wszystkie składniki, czy to będzie za dużo?
Za mało składników ;)
Polecam prosty matematyczny wzór na pole :P
Wysokość ciasta pozostaje nam stała, więc liczmy tylko pole prostokąta i tak na przykładzie tego ciasta:
-moja blaszka to 20x20cm = czyli pole równa się 400cm2
-Pani blaszka ma 40x25cm = czyli pole Pani blaszki równa się 1000cm2
1000/400= 2,5 -tak więc trzeba składniki pomnożyć razy 2,5 by zachować identyczną wysokość ciasta :)
Mam nadzieję, że w miarę jasno to opisałam :) W razie pytań, proszę pisać :) Pozdrawiam.
Bardzo drogie to ciasto 15 żółtek jak na normalną blaszkę .
Śmietana kremówka ? To jest śmietana 30 % ?
Można użyć 30% lub 36%.
Wygląda pięknie! Mniamm :) O jakich wymiarach masz blaszkę?
20x20cm :)
Zawsze we wstępie notki podaję, jakie wymiary ma blaszka ;) Pozdrawiam.
a faktycznie, pierwszy raz tu jestem więc nie zauważyłam. Dzięki za odpowiedź ;)
170 herbatnikow na blache20x20????????????????????????????
Tak, 170g czyli 170 GRAMÓW na blaszkę 20x20cm jest ilością idealną. Pozdrawiam.
Ciasto pycha ,robiłam wiele razy ,od lat. pierwszy raz wyszło i następnym ,bez zbędnych pytań typu blaszka ,herbatniki. Podziwiam za cierpliwość i za przepis.
Na jakiej wielkosci blachę jest przepis :)!?
20x20cm
Dobrze :) chyba sie skusze i zrobię na jutrzejsze imieninki córci :D
Zrobiłam to ciasto na moje urodziny. Wszystkim smakowało i zniknęło w mgnieniu oka. Na pewno jeszcze je zrobię :)
Pozostałe 200ml mleka zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Kolejno dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. – czy śmietanę dodać jak już mleko się zagotuje i będzie gorące, czy wcześniej?
Do zagotowanego mleka dodać śmietanę i ponownie zagotować ;)
jak się kroi to ciasto?
W jakim sensie? :)
Robiłam – bardzo smaczne, ale mega słodkie!! :-)
Przepyszne, polecam
Wygląda smaowicie
Wierzch posypuję prażonymi startymi migdałami i rozkruszonymi bezami :)
Na pewno jest pyszne :) ale i na pewno ma mega kalorii :) ;)
Wygląda przepysznie:)
Gorąco polecam
wygląda fajnie, chyba spróbuję :)
Pyszne . Moi goście się zajadali :)
Smacznie wygląda :)
Smakowita mniam
Ciasto rewelacyjne , u mnie znika w mgnieniu oka :-) Pozdrawiam.
Cieszę się bardzo :)
O. O! Znam! A dawno nie robiłam :)
To ciasto jest rewelacyjne,dziękuję za przypomnienie :-)
Tez właśnie opychamy się kostką królowej przy kawie
Bardzo smacznie wygląda, mogę kawałek ;) ?
Lubię robić ciasta bez pieczenia , snacznie wygląda , nieomieszam zrobić :)
Robiłam warta grzechu i pracy polecam
Pysznie wygląda. Może się kiedyś skuszę :-)
wyglada to swietnie ale dupa od tego rosnie