kotleciki gyros

Kotleciki Gyros z piekarnika


Kotleciki Gyros z piekarnika – to propozycja na pyszny obiad, który pokochają nie tylko dzieciaczki, ale także dorośli. Pomysł na te smaczne siekane kotleciki z warzywami podpatrzyłam na blogu Danka pichci. Jeśli szukacie jakiegoś nowego pomysłu na szybki obiad z kurczakiem, to gorąco zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu


Kotleciki Gyros

Te poniższe siekane kotleciki z warzywami można oczywiście zrobić na patelni, ale piekąc je w piekarniku zaoszczędzimy trochę czasu, ponieważ nie musimy stać przy patelni i pilnować ich, kiedy by to je obrócić na drugą stronę. W piekarniku po prostu włączamy minutnik i tyle ;) Obiad piecze się sam! Jeśli jesteście fanami sałatki gyros, czy też zapiekanki ryżowej gyros, to i te kotleciki pokochacie z całego serca! Tak więc gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu już przy najbliższej okazji. Może zainteresuje Was również ta zakładka na moim blogu: pierś z kurczaka na obiad.

kotleciki siekane z kurczaka z piekarnika

Kotleciki Gyros z piekarnika – Składniki:

  • ok. 430 g filetów z piersi kurczaka (jeden podwójny filet średniej wielkości)
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy gyros (ulubionej firmy lub domowej)
  • 1 średnia czerwona papryka – 250 g
  • 1 mała czerwona cebula – 75 g
  • kawałek pora (dość gruba biała i jasnozielona część) – ok. 10 cm = ok. 90 g
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej – 140 g po odsączeniu z zalewy
  • 2 jajka rozmiar M
  • 5 lekko czubatych łyżek bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku


obiad kurczak

kotlety gyros

Przepis na kotleciki gyrosowe z piekarnika:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i chrząstek. Następnie pokroić w drobną kostkę (u mnie taka o boku maksymalnie 0,5 cm). Przełożyć posiekane mięso do pojemnika, dodać 1 czubatą łyżeczkę przyprawy gyros i dokładnie w niej otoczyć mięso. Odstawić na bok.
  2. Czerwoną cebulę obrać, a następnie drobno posiekać. Wrzucić do pudełka lub miski.
  3. Por oczyścić, pozbawiając brzydkich wierzchnich warstw. Następnie pokroić go najpierw na 4 słupki, a później na plasterki, dodać do miski z cebulą.
  4. Kukurydzę odsączyć z zalewy, wrzucić do miski z porem i cebulą.
  5. Kolejno czerwoną paprykę pozbawić gniazd nasiennych, a następnie pokroić ją w kostkę o boku około 5 mm. Wrzucić do pojemnika z pozostałymi warzywami. Kolejno dodać posiekane mięso (to wcześniej obtoczone w przyprawie gyros), wymieszać. Dodać jajka oraz bułkę tartą, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, ponownie wymieszać.
  6. Na blaszce z piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Dłonie lekko zwilżyć wodą i formować małe kotleciki z masy mięsno-warzywnej. Mi wyszło 16 małych kotlecików. Układać je na blaszce wyłożonej papierem.
  7. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 st.C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu). Włożyć blaszkę z kotlecikami gyros i piec je przez około 30-35 minut aż kotleciki się zarumienią i przestaną być surowe w środku. Podawać np. z frytkami i sosem czosnkowym. Smacznego!

kotleciki siekane z piekarnika

siekane kotleciki z kurczaka

gyrosowe kotleciki

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.