kotleciki szu szu przepis

Kotleciki Szu Szu


Kotleciki Szu Szu – to pyszne kotleciki o tajemniczej nazwie, które smakują każdemu. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Jeśli szukacie inspiracji na pyszny i szybki obiad, to polecamy właśnie przepis na kotleciki szu szu.


Kotleciki Szu Szu

Kotleciki te mają nieco ciekawą nazwę, która zapewne wzięła się od tego, że szuszu, raz dwa i obiad gotowy w parę minut ;) Jest to szybki obiad, idealny dla amatorów kurczaka. Są to nieco inne kotlety niż tradycyjne kotlety drobiowe z filetów piersi kurczaka, ale smakują równie pysznie, a może nawet i lepiej? W smaku przypominają mi coś pośredniego między nuggetsami a kotletami siekanymi. Kotleciki szu szu są tak soczyste, że aż wręcz rozpływają się w ustach. Zaś ich panierka jest aromatyczna i pyszna, o lekko czosnkowej nucie. Także nie czekajcie zbyt długo i może już dziś albo jutro wypróbujcie przepis na smaczne, drobiowe kotleciki szu szu. Wasza rodzinka na pewno będzie zachwycona z takiego obiadu!

Kotleciki Szu Szu – Składniki:

Składniki na marynatę:

  • 2 żółtka
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • szczypta pieprzu chilli cayenne (można pominąć wedle uznania)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do marynaty

Dodatkowe składniki:

  • 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 600 g
  • olej rzepakowy do smażenia

kotlety w marynacie

kotleciki w cieście smażone

Przepis na kotleciki Szu Szu:

  1. Kotlety drobiowe można przygotować tego samego dnia lub dzień wcześniej – wtedy mięso będzie nawet lepiej zamarynowane i bardziej przejdzie smakiem przypraw. Dzięki przygotowaniu mięsa dzień wcześniej, zaoszczędzi się również czas następnego dnia w kuchni, gdyż wtedy usmażenie kotlecików zajmie nie więcej niż 15-20 minut. Taka opcja jest przydatna zwłaszcza wtedy, gdy chcemy na szybko przygotować obiad po pracy.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać (można również zetrzeć na tarce o małych oczkach).
  3. Wszystkie składniki na marynatę wrzucić do jednej miski lub pojemnika i wymieszać ze sobą dokładnie (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej).
  4. Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić lekko po skosie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane kawałki mięsa zanurzyć w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc).
  5. Następnie, po tym czasie, gdy mięso już się zamarynowało, na patelni rozgrzać olej (na minimum 0,5 cm głębokości) i smażyć kotleciki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ułożyć je na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!


kotleciki szu szu

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 odpowiedzi na “Kotleciki Szu Szu

    • SłodkaBabeczka :

      Przepis zmodyfikowany z gazety z 2012 roku :) Pominięta Vegeta, maggi i sos sojowy, zaś zwiększona ilość mięsa i śmietany, a zmniejszona ilość czosnku pod nasze gusta smakowe :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.