Kotleciki Szu Szu – to pyszne kotleciki o tajemniczej nazwie, które smakują każdemu. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Jeśli szukacie inspiracji na pyszny i szybki obiad, to polecamy właśnie przepis na kotleciki szu szu.
Kotleciki Szu Szu
Kotleciki te mają nieco ciekawą nazwę, która zapewne wzięła się od tego, że szuszu, raz dwa i obiad gotowy w parę minut ;) Jest to szybki obiad, idealny dla amatorów kurczaka. Są to nieco inne kotlety niż tradycyjne kotlety drobiowe z filetów piersi kurczaka, ale smakują równie pysznie, a może nawet i lepiej? W smaku przypominają mi coś pośredniego między nuggetsami a kotletami siekanymi. Kotleciki szu szu są tak soczyste, że aż wręcz rozpływają się w ustach. Zaś ich panierka jest aromatyczna i pyszna, o lekko czosnkowej nucie. Także nie czekajcie zbyt długo i może już dziś albo jutro wypróbujcie przepis na smaczne, drobiowe kotleciki szu szu. Wasza rodzinka na pewno będzie zachwycona z takiego obiadu!
Kotleciki Szu Szu – Składniki:
Składniki na marynatę:
- 2 żółtka
- 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- szczypta pieprzu chilli cayenne (można pominąć wedle uznania)
- 2 łyżki oleju rzepakowego do marynaty
Dodatkowe składniki:
- 1 duży podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 600 g
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis na kotleciki Szu Szu:
- Kotlety drobiowe można przygotować tego samego dnia lub dzień wcześniej – wtedy mięso będzie nawet lepiej zamarynowane i bardziej przejdzie smakiem przypraw. Dzięki przygotowaniu mięsa dzień wcześniej, zaoszczędzi się również czas następnego dnia w kuchni, gdyż wtedy usmażenie kotlecików zajmie nie więcej niż 15-20 minut. Taka opcja jest przydatna zwłaszcza wtedy, gdy chcemy na szybko przygotować obiad po pracy.
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać (można również zetrzeć na tarce o małych oczkach).
- Wszystkie składniki na marynatę wrzucić do jednej miski lub pojemnika i wymieszać ze sobą dokładnie (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej).
- Mięso umyć, osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić lekko po skosie na plastry o grubości ok. 1 cm. Tak przygotowane kawałki mięsa zanurzyć w marynacie, przykryć i wstawić do lodówki na minimum godzinę (można na całą noc).
- Następnie, po tym czasie, gdy mięso już się zamarynowało, na patelni rozgrzać olej (na minimum 0,5 cm głębokości) i smażyć kotleciki z obu stron na rumiano. Po usmażeniu ułożyć je na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi, by odsączyły się z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Przepyszne, bardzo proste i szybkie
Często robię, są pyszne.;)
Po połączeniu wzzysykich składników a ledwo to wyszło i bylo bardzo geste i ledwo udało się włożyć wto mięso.
A czy można zamienić kurczaka na schab
Czy można użyć całego jajka zamiast żółtek?
Panierka w glębokim tłuszczu jak pączki
Można upiec w piekarniku?
Czy w bułce tartej obtaczamy?
Nie :)
Normalnie w panierce ale w glębokim. tłuszczu to włoska kuchnia Smacznego i z jajkiem mąką buka tarta porządnie w klepana P y c h a
Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć pszennej?
może
A sos do tego?? Jakiś przepis można??
My jemy bez sosu :) Jak zwykłe kotlety panierowane :) np. z ziemniakami puree
A gdzie panierka?
A jogurt/śmietana wchodzą w skład marynaty czy służą jako sos do moczenia po usmazeniu?
Wchodzą w skład marynaty :)
trzeba czytać ze zrozumieniem tekst
Skąd inspiracja, bo nie mogę znaleźć źródła nazwy?
Przepis zmodyfikowany z gazety z 2012 roku :) Pominięta Vegeta, maggi i sos sojowy, zaś zwiększona ilość mięsa i śmietany, a zmniejszona ilość czosnku pod nasze gusta smakowe :)
ale smakowite :)
Robiłam,pycha…