Kotleciki z kalafiora – pyszny pomysł na bezmięsny obiad :)
Kotleciki z kalafiora – Składniki
- Bulion warzywny lub mięsny
- Kalafior 1 mały
- Natka pietruszki kilka gałązek
- Jajko 2 jajka
- Bułka tarta
- Koperek 1 pęczek, posiekany
- Kminek 1 łyżka
- Pieprz do smaku
- Sól do smaku
- Gałka muszkatołowa pół łyżeczki
- Olej
Kotleciki z kalafiora – Wykonanie:
- Przygotować 0,5 litra bulionu (warzywnego lub mięsnego, np. rosołu).
- Kalafior podzielić na różyczki i gotować w bulionie przez ok. 15 minut. Odcedzić i rozgnieść widelcem na puree. Odstawić do ostudzenia.
- Następnie dodać do masy z kalafiora 2 duże jajka, 3 łyżki bułki tartej, posiekany koperek i natkę pietruszki, kminek oraz gałkę muszkatołową. Doprawić pieprzem i solą do smaku (jeśli będzie to konieczne – o ile bulion nie jest już dość słony sama w sobie) i dokładnie wymieszać.
- Z gotowej masy uformować kotleciki, otoczyć je w bułce tartej.
- Smażyć na oleju rzepakowym, z obu stron na złoty kolor. Smacznego!

muszą być pyszne :)
Idealne dla nie-mięsożerców:)
uwielbiam! Definitywnie :D
moje szkraby bardzo lubią takie z kalafiora i te z ziemniaków z kapustą
wyglądają fantastycznie! przepis ukradnę do wypróbowania;)
pyszne, w sam raz na piątek:)