Kotleciki z kalafiora
Obiad

Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora – pyszny pomysł na bezmięsny obiad :)

Kotleciki z kalafiora – Składniki

  • Bulion warzywny lub mięsny
  • Kalafior 1 mały
  • Natka pietruszki kilka gałązek
  • Jajko 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Koperek 1 pęczek, posiekany
  • Kminek 1 łyżka
  • Pieprz do smaku
  • Sól do smaku
  • Gałka muszkatołowa pół łyżeczki
  • Olej

Kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora – Wykonanie:

  1. Przygotować 0,5 litra bulionu (warzywnego lub mięsnego, np. rosołu).
  2. Kalafior podzielić na różyczki i gotować w bulionie przez ok. 15 minut. Odcedzić i rozgnieść widelcem na puree. Odstawić do ostudzenia.
  3. Następnie dodać do masy z kalafiora 2 duże jajka, 3 łyżki bułki tartej, posiekany koperek i natkę pietruszki, kminek oraz gałkę muszkatołową. Doprawić pieprzem i solą do smaku (jeśli będzie to konieczne – o ile bulion nie jest już dość słony sama w sobie) i dokładnie wymieszać.
  4. Z gotowej masy uformować kotleciki, otoczyć je w bułce tartej.
  5. Smażyć na oleju rzepakowym, z obu stron na złoty kolor. Smacznego!


Kotleciki z kalafiora

5 / 5 ( 1 głosów )

6 thoughts on “Kotleciki z kalafiora”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.