Obiad

Kotlet po hawajsku

Kotlet po hawajsku – to pyszny i szybki sposób na drobiowy kotlet bez panierki. Duszenie go w końcowym etapie smażenia sprawia, że jest on niezwykle soczysty. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!

Polecam również wypróbować przepis na: Kotlet po kowalsku oraz Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami


Kotlet po hawajsku – Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • 1/3 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 2 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżeczki żurawiny ze słoiczka

kotlet po hawajsku

Kotlet po hawajsku – Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić, pozbawić ewentualnych błonek. Przekroić wzdłuż na 2 filety. W osobnej miseczce wymieszać 2 łyżki oleju z czosnkiem, papryką, curry oraz solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso i odstawić na minimum pół godziny.
  2. Na patelni (w razie potrzeby) rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć filety z obu stron na rumiany kolor. Pod koniec smażenia drugiej strony nałożyć na wierzch plaster ananasa z puszki, a na to plaster sera. Przykryć patelnię pokrywką i dusić całość do czasu aż ser się rozpuści (ok. 2-3 minuty).
  3. Po usmażeniu przełożyć kotlety po hawajsku na talerz, a dziurkę od ananasa wypełnić łyżeczką żurawiny ze słoiczka. Smacznego!

kotlet po hawajsku

Rate this post

1 thought on “Kotlet po hawajsku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.