Kotlet po kowalsku – soczyste i pyszne kotlety w nieco innej odsłonie niż tradycyjne schabowe :) Można do nich wykorzystać schabowe z dnia poprzedniego ;) Opcjonalnie można do nich również dodać podsmażone pieczarki.
Kotlet po kowalsku – Składniki:
- 3 większe plastry schabu
- 3 łyżeczki musztardy chrzanowej lekko ostrej
- 1 łyżka miodu (u mnie lipowy)
- sól i pieprz do smaku
- 1 duża cebula (ok. 210g)
- 1-2 jajka do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 czubata łyżka ketchupu pikantnego
- 60 g sera żółtego
Kotlet po kowalsku – Wykonanie:
- Każdy plaster schabu rozbić delikatnie tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem z obu stron. W misce wymieszać ze sobą musztardę i miód, a następnie w tak powstałej marynacie obtoczyć mięso i odstawić na minimum 30 minut. Jeśli nie lubicie posmaku słodkości w daniach mięsnych, to teoretycznie możecie pominąć miód.
- Po zamarynowaniu się mięsa zamoczyć je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety schabowe z obu stron na rumiano.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę (posypaną delikatnie solą i pieprzem) do czasu aż się zeszkli i lekko zarumieni. Wyłączyć palnik. Dodać majonez i ketchup, wymieszać.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia. Ułożyć kotlety, na nich farsz cebulowy, a na wierzch starty ser. Całość zapiekać przez kilka minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (do czasu aż ser się rozpuści). Smacznego!
Zobacz również przepis na:
Super pasuje do obiadu z ziemniakami w każdej formie a także z ryżem. Osobiście dodaję znacznie bardziej ostre od strony pieprzu. Twój przepis jest genialny, wszystko wychodzi smacznie i szybko. Tylko jeszcze ja dorzucam tego pieprzu bo lubię jak są dość mocno ostre. Panierka bardzo fajnie wychodzi, dzięki za ten przepis.
Z pewnością posmakuje moim chłopakom
Bardzo smaczny. Polecam
sycący i pyszny :)