kotlet schabowy

Kotlet schabowy


Kotlet schabowy, czyli klasyka kuchni polskiej. To chyba jeden z najczęściej serwowanych kotletów w polskich domach. Super smakuje w towarzystwie mizerii, buraczków oraz z dodatkiem zasmażanej kapusty. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu na tradycyjne kotlety schabowe panierowane.


Kotlet schabowy przepis

Kotlet schabowy to chyba najpopularniejszy polski kotlet. Jest to nic innego jak panierowany kawałek schabu (z kością lub bez), który przypomina nieco sznycel wiedeński.  Historia polskich kotletów schabowych sięga XIX wieku. Znajdziemy na niego przepis np. w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej pt. 365 obiadów za pięć złotych.

Niektórzy nie przepadają za schabowym smażonym na smalcu, chociaż właśnie w ten sposób powinno się go przygotować, by wydobyć z niego głębię smaku i aromatu. Wedle uznania możecie smalec zastąpić np. olejem rzepakowym. By panierka zbyt mocno nie chłonęła tłuszczu, należy pamiętać, by zarówno patelnię, jak i tłuszcz powoli i równomiernie rozgrzać. Zbyt zimny tłuszcz będzie wchłaniał się w panierkę, a kotlety wyjdą mało apetyczne.

Moje ulubione dodatki do kotletów schabowych to mizeria z ogórków oraz buraczki zasmażane oraz marchewka z groszkiem. A Wy? jakie surówki/sałatki jako dodatki preferujecie?

kotlet schabowy przepis

Kotlet schabowy – Składniki:

  • schab z kością lub bez kości (moim zdaniem smaczniejszy wychodzi ten z kością)
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do panierowania
  • jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • smalec do smażenia (opcjonalnie inny tłuszcz, np. olej rzepakowy)

schabowy

Przepis na kotlety schabowe:

  1. Przygotować taką ilość schabu, jaka będzie nam potrzebna. Celowo nie podawałam gramatury, bo nie jest ona tutaj istotnym czynnikiem. Jeśli kupicie schab z kością, to warto już w sklepie mięsnym poprosić o jego poporcjonowanie, co bardzo ułatwi zadanie (kości jednak ciężko się tłucze tasakiem w domu). Ja z reguły proszę o pokrojenie schabu na plastry o grubości ok. 1-1,5 cm.
  2. Każdy plaster schabu dokładnie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego, a następnie ubić tłuczkiem na dość cienkie kotlety. My osobiście wolimy, gdy kotlety są dość cienkie i kruche, więc rozbijam je na około 3-4 mm grubości.
  3. Każdy plaster schabu doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem i papryką słodką.
  4. Kolejno każdy kotlet otoczyć najpierw w mące pszenne, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać smalec i smażyć kotlety na średnim płomieniu z obu stron na rumiano. Smacznego!

kotlety schabowe soczyste

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.