Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy. – czyli klasyka gatunku :) Kotlety z piersi kurczaka to chyba jeden z najprostszych obiadów, a zarazem bardzo smacznych :) Najczęściej te soczyste drobiowe kotleciki podajemy z mizerią lub z marchewką z groszkiem, a Wy? :)
Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy. – Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- słodka papryka do smaku
- bułka tarta do panierowania mięsa
- mąka pszenna do panierowania mięsa
- 2 duże jajka do panierowania mięsa
- pliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy. – Wykonanie:
- Każdy filet z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na 2 kawałki, a następnie każdy z nich na pół (z podwójnego filetu wyjdzie razem 8 kawałków kotlecików), a następnie włożyć po kolei każdy kawałek w woreczek i rozbić go delikatnie tłuczkiem do mięsa. Posypać z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką. Kolejno każdy kawałek mięsa otoczyć najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać oliwę lub olej rzepakowy. Smażyć kotlety drobiowe z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Następnie wlać niewielką odrobinę wody, przykryć pokrywką i dusić około minutę (nada to kotletom soczystości). Następnie odkryć patelnię i smażyć kotlety z kurczaka do czasu odparowania wody.
- Do kotletów idealnie pasuje marchewka z groszkiem (zobacz przepis) oraz wszelkie surówki (zobacz przepisy na surówki – tutaj)
Najlepsze ze schabu i to jeszcze jak zrobi moja babcia ❤
ja zawsze wczesniej panieruje miesko w przyprawach z odrobina musztardy, w zaleznosci od tego jaki ma byc obiadek – najbardziej lubie musztarde miodowa Develey, super:)!
Najlepsze kotlety jakie jadłam ! :D
uwielbiam takie kotleciki razem z surówką z pekińskiej:)
bardzo ładnie się prezentują ja lubię takie z serkiem w środku:D
apetyczny kotlecik ;)
U mnie na obiadek dzisiaj również pierś z kurczaka :)