Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy.


Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy. – czyli klasyka gatunku :) Kotlety z piersi kurczaka to chyba jeden z najprostszych obiadów, a zarazem bardzo smacznych :) Najczęściej te soczyste drobiowe kotleciki podajemy z mizerią lub z marchewką z groszkiem, a Wy? :)

Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy. – Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka do smaku
  • bułka tarta do panierowania mięsa
  • mąka pszenna do panierowania mięsa
  • 2 duże jajka do panierowania mięsa
  • pliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia

Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy.


Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy. – Wykonanie:

  1. Każdy filet z piersi kurczaka pokroić wzdłuż na 2 kawałki, a następnie każdy z nich na pół (z podwójnego filetu wyjdzie razem 8 kawałków kotlecików), a następnie włożyć po kolei każdy kawałek w woreczek i rozbić go delikatnie tłuczkiem do mięsa. Posypać z obu stron solą, pieprzem oraz papryką słodką. Kolejno każdy kawałek mięsa otoczyć najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej rzepakowy. Smażyć kotlety drobiowe z dwóch stron na ciemnozłoty kolor. Następnie wlać niewielką odrobinę wody, przykryć pokrywką i dusić około minutę (nada to kotletom soczystości). Następnie odkryć patelnię i smażyć kotlety z kurczaka do czasu odparowania wody.
  3. Do kotletów idealnie pasuje marchewka z groszkiem (zobacz przepis) oraz wszelkie surówki (zobacz przepisy na surówki – tutaj)


Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy.

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Kotlet z kurczaka. Kotlet drobiowy.

  1. Asiulek :

    ja zawsze wczesniej panieruje miesko w przyprawach z odrobina musztardy, w zaleznosci od tego jaki ma byc obiadek – najbardziej lubie musztarde miodowa Develey, super:)!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.