Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami


Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami to smaczna alternatywa dla zwykłych kotletów. Można je również zrobić, gdy z dnia poprzedniego zostaną nam kotlety, a chcielibyśmy spożyć je w nieco innej wersji od tradycyjnej.

Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami – Składniki

  • Piersi z kurczaka 2 pojedyncze sztuki
  • Przyprawa do kurczaka do smaku
  • olej do smażenia
  • mąka do panierki
  • Jajko do panierki
  • Bułka tarta do panierki
  • Pieczarki kilka sztuk
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Ser żółty kawałek
  • Natka pietruszki kilka gałązek
DSC_0078


Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami – Wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż, by z każdej piersi powstały dwa cieknie plastry. Każdy z nich dokładnie otoczyć w przyprawie do kurczaka, następnie w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  2. Pieczarki pokroić w grubsze plastry, podsmażyć na dużym płomieniu (by się zarumieniły, a nie straciły dużo wody). Doprawić solą i pieprzem.
  3. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Na każdy kotlet z piersi kurczaka nałożyć pieczarki, a następnie posypać startym serem. Piec w piekarniku w temp. 180C przez ok. 5-7 minut (aż ser się rozpuści).
  5. Na koniec posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki. Smacznego! :)


page
DSC_0051

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

17 odpowiedzi na “Kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami

  1. Stefania Chrapek :

    no tak , wszystko piękne , smaczne , ale nie wszyscy lubią pieczarki i jeszcze jedno , to jest bardzo kaloryczne ,ale przepis super .

    • An3k :

      Serio? Kaloryczne? Kobieto to jest strona z przepisami tu ma prawo być wszystko od najbardziej tłustych i kalorycznych po lekkie i wegetariańskie a Ty się czepiasz, że ten przepis jest KALORYCZNY no ludzie trzymajcie mnie! Zamiast napisać coś miłego to nie! Nie, bo po co? Lepiej dowalić, kobieto mogłaś napisać ja nie jem mięsa albo tu jest MIĘSO…

  2. Elżbieta Wróblewska :

    Super wychodzą, gdy zamiast zwykłej panierki użyjecie gęstego ciasta naleśnikowego. Smażymy jak zwykle na oleju, posypujemy uduszonymi pieczarkami i startym żółtym serem. Można też na każdym kotlecie ułożyć plastry ananasa i pieczarki włożyć do dziurki, posypać serem i zapiec w piekarniku. Smacznego :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.