Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej to danie obiadowe, które koniecznie musicie wypróbować :)
Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Składniki:
- 500g mięsa mielonego (wołowina + łopatka wieprzowa)
- 2 cebule
- 1 czerstwa bułka
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- mąka pszenna (do obtoczenia klopsików)
- 1 duża czerwona papryka
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała zielona papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych (400g)
- 200ml bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki ketchupu pikantnego
- sól, pieprz, cukier do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Kotlety mielone w salsie pomidorowo-paprykowej – Wykonanie:
- Bułkę porwać na kawałki, wrzucić do miseczki i zalać mlekiem, poczekać aż zmięknie.
- Cebulę drobno posiekać.
- Do bułki namoczonej w mleku dodać mięso mielone, jedną posiekaną cebulkę i surowe jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Utworzyć z mięsa małe klopsiki (mi wyszło ok. 15 sztuk). Każdy klopsik obtoczyć w mące.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć klopsiki z obu stron. Zdjąć z patelni i odstawić pod przykryciem, by nie ostygły za bardzo.
- Wszystkie papryki pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię, gdzie wcześniej smażyły się klopsiki (smażyć przez kilka minut ok. 5). Po tym czasie dodać pomidory krojone z puszki i smażyć kolejne 5 minut. Następnie dodać bulion i ketchup, doprawić solą, pieprzem i 1 łyżeczką cukru. Smażyć do czasu aż sos odpowiednio zgęstnieje.
- Klopsiki wyłożyć na talerz, polać paprykowo-pomidorową salsą. Podawać np. z pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego!
Fajny przepis ja robiłam z farszem w środku tzn.papryka ogórek konserwowy cebula i serek topiony