Kotlety mielone z cukinią – to kolejna alternatywna dla tradycyjnych kotletów mielonych. Wystarczy dodać chociażby jeden inny składnik, by powstało coś nowego i pysznego.
Jak już pewnie zauważyliście, lubię dodawać cukinię do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Dzięki niej zwykłe kotlety drobiowe (zobacz przepis: kotleciki siekane z kurczaka i cukinii), czy też takie mielone, stają się niezwykle delikatne i soczyste, dlatego gorąco polecam ten przepis.
Z podanych składników wychodzi 18 kotlecików mielonych – trochę większych od orzecha włoskiego.
Kotlety mielone z cukinią – Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego)
- 1 jajko (klasa M)
- 1 średnia cukinia – ok. 180 g
- 1 mała cebula – ok. 70 g
- 1 mały ząbek czosnku
- pół pęczka świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia (lub oliwa)
Przepis na kotlety mielone z cukinią:
- Cukinię umyć, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posypać solą i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie odsączyć cukinię z soków.
- Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
- Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
- Do mięsa mielonego wbić jedno jajko, dodać odciśniętą cukinię, drobno posiekaną cebulkę i czosnek, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać i wyrabiać mięso mielone przez parę minut, by było idealnie plastyczne i nie kleiło się do rąk. Następnie mięso mielone podzielić na 18 części i uformować z nich małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę. Kotleciki smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Po zarumienieniu klopsików przykryć patelnię pokrywką i podusić je jeszcze przez ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu, by mięso w środku nie było surowe. Podawać np. z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Smacznego!