Obiad

Kotlety mielone z cukinią

Kotlety mielone z cukinią – to kolejna alternatywna dla tradycyjnych kotletów mielonych. Wystarczy dodać chociażby jeden inny składnik, by powstało coś nowego i pysznego.


Jak już pewnie zauważyliście, lubię dodawać cukinię do wszelkiego rodzaju dań mięsnych. Dzięki niej zwykłe kotlety drobiowe (zobacz przepis: kotleciki siekane z kurczaka i cukinii), czy też takie mielone, stają się niezwykle delikatne i soczyste, dlatego gorąco polecam ten przepis.

Z podanych składników wychodzi 18 kotlecików mielonych – trochę większych od orzecha włoskiego.

klopsiki mielone z cukinią

Kotlety mielone z cukinią – Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego)
  • 1 jajko (klasa M)
  • 1 średnia cukinia – ok.  180 g
  • 1 mała cebula – ok. 70 g
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia (lub oliwa)

Przepis na kotlety mielone z cukinią:

  1. Cukinię umyć, obrać ze skórki, a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Posypać solą i odstawić na ok. 20 minut. Po tym czasie odsączyć cukinię z soków.
  2. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
  4. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
  5. Do mięsa mielonego wbić jedno jajko, dodać odciśniętą cukinię, drobno posiekaną cebulkę i czosnek, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać i wyrabiać mięso mielone przez parę minut, by było idealnie plastyczne i nie kleiło się do rąk. Następnie mięso mielone podzielić na 18 części i uformować z nich małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Lekko je spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej.
  6. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę. Kotleciki smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Po zarumienieniu klopsików przykryć patelnię pokrywką i podusić je jeszcze przez ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu, by mięso w środku nie było surowe. Podawać np. z ziemniakami z wody i ulubioną surówką. Smacznego!

 

Rate this post

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here