Kotlety mielone z pieczarkami i serem – pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mielonych. Można je podawać np. z ziemniakami puree (zobacz przepis na: kremowe, tłuczone ziemniaki), surówką z marchewki lub mizerią, a także z sosem pieczarkowym śmietanowym lub ziołowym (przepisy znajdziecie tutaj: Sos pieczarkowy i tutaj: Pieczarki w aromatycznym sosie).
Kotlety mielone z pieczarkami i serem – Składniki:
Składniki na kotlety:
- 500 g mielonego mięsa (u mnie z indyka)
- 1 mała cebula (ok. 60g)
- 1 jajko
- 4 łyżeczki bułki tartej (lub więcej jeśli masa z mięsa jest mało zwarta)
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej (ok. 13g)
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (ok. 4 łyżki)
Składniki na farsz:
- 200g pieczarek
- 100g żółtego sera
- 1 mała cebula (ok. 65g)
- pieprz, sól do smaku
- 1 mały pęczek natki pietruszki (ok. 10g bez łodyżek)
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek do smażenia (ok. 2 łyżki)
Do panierowania:
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- 1 jajko
Kotlety mielone z pieczarkami i serem – Wykonanie:
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?), pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dodać pieczarki i smażyć do czasu aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec smażenia doprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
- Ser zetrzeć na tarce. Dorzucić do usmażonych pieczarek. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać farsz.
- Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulkę, jajko, przyprawy, 4 łyżeczek bułki tartej (ew. mniej lub więcej – tyle aby masa była zwarta i nie rozpadała się).
- Z podanej masy mięsnej wychodzi 6 sporych kotletów mielonych (można zrobić też je w mniejszej wersji). Masę mięsną podzielić na 6 porcji. Wziąć jedną porcję, rozpłaszczyć na dłoni, na środku nałożyć farsz, a następnie złożyć, formując klopsik. Powtórzyć to z pozostałą porcją mięsa. Każdy kotlet mielony otoczyć w mące, jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub oliwę, smażyć kotlety z każdej strony na złoty kolor. Smacznego! :)