Kotlety mielone z porem – to pyszne soczyste kotleciki z mielone mięsa wieprzowego z dodatkiem pora, który super podkreśla smak całego dania :) Jeśli lubicie klopsy, a znudziły się już Wam te w wersji tradycyjnej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis poniżej, a nie pożałujecie :)
Mielone kotlety z dodatkiem pora
Kiedyś nie lubiłam mielonych. Jako dziecko, to na okrągło mogłabym jeść kotlety z kurczaka. Z czasem jednak moje gusta smakowe się zmieniały i polubiłam potrawy z mięsa mielonego. Teraz nawet dość często z nim eksperymentuję i tak oto powstały te soczyste kotlety mielone z porem. Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów mielonych.
Składniki:
- 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego)
- 1 jajko (klasa M)
- 1 duży kawałek pora (biała i jasnozielona część) – ok. 180 g
- pół pęczka świeżego koperku
- sól i pieprz do smaku
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis na kotlety mielone z porem:
- Por obrać z zewnętrznych liści, umyć, pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podusić pora przez parę minut aż zmięknie. Ostudzić.
- Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
- Do miski wrzucić mięso mielone, dodać jajko, podsmażonego pora, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Przez parę minut wyrabiać masę z mięsa mielonego. Następnie podzielić na 8 części i uformować średniej wielkości klopsy, lekko je spłaszczając.
- Każdy kotlet mielony otoczyć w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety (na średnim ogniu) z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z np. ziemniakami z wody. Polecam również serwować do tego surówkę z rzodkiewek.
Jeśli masz zaś ochotę na tradycyjne mielone, to koniecznie zajrzyj po ten przepis tutaj: kotlety mielone.
Bardzo ciekawy przepis, udały się i były bardzo smaczne! Polecam używanie suchej bułki tartej i musztardy! Musztarda jest super przyprawą do mięs!
Teraz na przymusowym pobycie w domu zrobiłem kotlety mielone z dodatkiem struganej marchewki, pora i cebuli. Dla zmiękczenia dodałem bułkę średnią moczoną w kilku łyżkach mleka. Mięso mielone wieprzowo wołowe w ilości 60dag. Przyprawy to pieprz, sól, zielona pietruszka. Marchew, por, cebula podsmażona na oleju i po ostudzeniu dodana do mięsa i 2 jajka. Wyszło pysznie.
Właśnie zdjęłam z patelni bardzo smaczne fajna odmiana od zwykłego mielonego
Właśnie zdjęłam z patelni bardzo smaczne fajna odmiana od zwykłego mielonego
Nie dodaje się namoczonej bułki?
Nie
Trzeba sprubowac
Ja też spróbuję, na pewno są pyszne i dzieci chętnie zjedzą
Ciekawe połączenie. Chętnie wypróbuję :)
pyszna propozycja na podkręcenie klasycznych mielonych :) i jeszcze te rzodkiewki z boku…:) mniam!