kotlety mielone z porem

Kotlety mielone z porem


Kotlety mielone z porem – to pyszne soczyste kotleciki z mielone mięsa wieprzowego z dodatkiem pora, który super podkreśla smak całego dania :) Jeśli lubicie klopsy, a znudziły się już Wam te w wersji tradycyjnej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis poniżej, a nie pożałujecie :)

Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów mielonych.

Kotlety mielone z porem – Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego)
  • 1 jajko (klasa M)
  • 1 duży kawałek pora (biała i jasnozielona część) – ok. 180 g
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

klopsy mielone z porem


klopsy mielone z porem i koperkiem

Przepis na kotlety mielone z porem:

  1. Por obrać z zewnętrznych liści, umyć, pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podusić pora przez parę minut aż zmięknie. Ostudzić.
  2. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać jajko, podsmażonego pora, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Przez parę minut wyrabiać masę z mięsa mielonego. Następnie podzielić na 8 części i uformować średniej wielkości klopsy, lekko je spłaszczając.
  4. Każdy kotlet mielony otoczyć w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety (na średnim ogniu) z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawać z np. ziemniakami z wody. Polecam również serwować do tego surówkę z rzodkiewek.


kotlety mielone z koperkiem i porem

kotlety mielone z porem i koperkiem

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Kotlety mielone z porem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.