kotlety mielone z porem
Obiad

Kotlety mielone z porem

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : 15 minut | Czas gotowania/pieczenia : 12 minut | Porcje : 8 sztuk

Kotlety mielone z porem – to pyszne soczyste kotleciki z mielone mięsa wieprzowego z dodatkiem pora, który super podkreśla smak całego dania :) Jeśli lubicie klopsy, a znudziły się już Wam te w wersji tradycyjnej, to koniecznie wypróbujcie ten przepis poniżej, a nie pożałujecie :)

Mielone kotlety z dodatkiem pora

Kiedyś nie lubiłam mielonych. Jako dziecko, to na okrągło mogłabym jeść kotlety z kurczaka. Z czasem jednak moje gusta smakowe się zmieniały i polubiłam potrawy z mięsa mielonego. Teraz nawet dość często z nim eksperymentuję i tak oto powstały te soczyste kotlety mielone z porem. Z podanych składników wychodzi 8 średniej wielkości kotletów mielonych.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego)
  • 1 jajko (klasa M)
  • 1 duży kawałek pora (biała i jasnozielona część) – ok. 180 g
  • pół pęczka świeżego koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

klopsy mielone z porem
klopsy mielone z porem i koperkiem

Przepis na kotlety mielone z porem:

  1. Por obrać z zewnętrznych liści, umyć, pokroić w półtalarki. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podusić pora przez parę minut aż zmięknie. Ostudzić.
  2. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać.
  3. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać jajko, podsmażonego pora, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Przez parę minut wyrabiać masę z mięsa mielonego. Następnie podzielić na 8 części i uformować średniej wielkości klopsy, lekko je spłaszczając.
  4. Każdy kotlet mielony otoczyć w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety (na średnim ogniu) z obu stron na rumiano. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  6. Podawać z np. ziemniakami z wody. Polecam również serwować do tego surówkę z rzodkiewek.

Jeśli masz zaś ochotę na tradycyjne mielone, to koniecznie zajrzyj po ten przepis tutaj: kotlety mielone.


kotlety mielone z koperkiem i porem

kotlety mielone z porem i koperkiem

4.6 / 5 ( 12 głosów )

10 thoughts on “Kotlety mielone z porem”

  1. Bardzo ciekawy przepis, udały się i były bardzo smaczne! Polecam używanie suchej bułki tartej i musztardy! Musztarda jest super przyprawą do mięs!

  2. Teraz na przymusowym pobycie w domu zrobiłem kotlety mielone z dodatkiem struganej marchewki, pora i cebuli. Dla zmiękczenia dodałem bułkę średnią moczoną w kilku łyżkach mleka. Mięso mielone wieprzowo wołowe w ilości 60dag. Przyprawy to pieprz, sól, zielona pietruszka. Marchew, por, cebula podsmażona na oleju i po ostudzeniu dodana do mięsa i 2 jajka. Wyszło pysznie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here