Kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki – to pyszne kotlety, dzięki którym łatwo można przemycić do obiadu porcję warzyw :) Nam bardzo zasmakowały i często goszczą na naszym stole. Taki obiad to również super pomysł na danie dla osób na diecie cukrzycowej lub z insulinoopornością. Podane z sosem tzatziki smakują wyśmienicie, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania tych pysznych kotlecików z mięsa i warzyw.
Kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki -Składniki:
Składniki na klopsiki z mięsa i warzyw:
- 200 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
- szczypta papryki wędzonej
- szczypta papryki słodkiej mielonej
- 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
- 50 g papryki czerwonej
- 50 g papryki żółtej
- 1 malutka cebula dymka – ok. 10 g
- 100 g cukinii
- 10 czarnych oliwek – 20 g
- 1 pomidor – 140 g
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 jajko
- 50 g sera feta
- 1 duży ząbek czosnku – 8 g
- ok. 4 łyżki otrąb owsianych
- sól i pieprz do smaku
Składniki na sos tzatziki:
- 300 g jogurtu typu greckiego
- 3 średnie ogórki gruntowe lub ogórek wężowy (200g)
- 1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania)
- pół pęczka koperku
- 10 listków świeżej mięty
- 1 łyżka oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku, świeżo mielony
Przepis na kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki
Kotleciki z mięsa i warzyw – przepis:
- Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz słodką, a także tymiankiem. Wedle uznania można użyć swojej ulubionej kompozycji ziół. Wymieszać.
- Ser feta odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki lub pokruszyć.
- Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Obie papryki (czerwoną i żółtą) pozbawić gniazd nasiennych, a resztę pokroić w drobną kosteczkę.
- Cebulę dymkę posiekać drobno.
- Cukinię pokroić w drobną kostkę. Jeśli jej skórka jest twarda, to wcześniej należy ją obrać.
- Oliwki odsączyć z zalewy i również pokroić w małą kostkę.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Pomidory, bez obierania (chociaż wedle uznania można je pozbawić skórki) pokroić w kosteczkę.
- Wszystkie powyższe warzywa oraz natkę pietruszki dodać do mięsa. Następnie wbić roztrzepane jajko i wymieszać. Dodać pokruszony ser feta, wymieszać.
- Uformować małe, płaskie kotlety, które kolejno należy otoczyć je w otrębach owsianych. Ułożyć kotlety mięsno-warzywne w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) do zarumienienia i upieczenia się mięsa. Gdyby kotleciki za bardzo się przypiekały, to można je przykryć folią aluminiową.
- Z podanych wyżej składników wyszło mi 8 klopsików.
Sos tzatziki – przepis:
- Ogórki umyć, wyszorować lub nieregularnie obrać, zostawiając kawałki skórki. (do sosu tzatziki najlepsze będą małe lub średnie ogórki gruntowe, które są w środku kruche i nie mają zbyt dużo gniazd nasiennych. W przypadku użycia ogórków szklarniowych należy je obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne zanim przystąpi się do ich tarcia).
- Ogórki zetrzeć na tarce (ja osobiście najczęściej trę na małych oczkach, ale wedle uznania można na większych), posolić, odstawić na około 10-15 minut, by puściły wodę, którą potem należy dokładnie odcisnąć. Potarte ogórki dodać do jogurtu greckiego.
- Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach (bądź drobno posiekać). Dodać do jogurtu wymieszanego z ogórkiem. Następnie dodać posiekane drobno zioła (koperek i miętę) oraz wlać oliwę z oliwek.
- Doprawić sos sokiem z cytryny oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić sos tzatziki na ok. 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.
Upieczone klopsiki z warzyw i mięsa podawać polane sosem tzatziki oraz z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Kotleciki warzywne z serem feta, super! Ostatnio kombinowałam z czymś podobnym, ale wyszło dość mdłe, teraz wiem dlaczego – brakło fety :)
Kotleciki robię podobne, ale sos to dla mnie zupełna nowość. Nigdy nie dodawałam mięty :)
Nie robiłam jeszcze takich, ale ten sos tzatziki bym zjadła.