Kotlety mięsno-warzywne
Dieta cukrzycowa Diety Obiad

Kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki

Kuchnia : Polska | Porcje : 8 klopsików

Kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki – to pyszne kotlety, dzięki którym łatwo można przemycić do obiadu porcję warzyw :) Nam bardzo zasmakowały i często goszczą na naszym stole. Taki obiad to również super pomysł na danie dla osób na diecie cukrzycowej lub z insulinoopornością. Podane z sosem tzatziki smakują wyśmienicie, więc gorąco zachęcamy do wypróbowania tych pysznych kotlecików z mięsa i warzyw.

Kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki -Składniki:

Składniki na klopsiki z mięsa i warzyw:

  • 200 g mięsa mielonego (u mnie z szynki wieprzowej)
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 50 g papryki czerwonej
  • 50 g papryki żółtej
  • 1 malutka cebula dymka – ok. 10 g
  • 100 g cukinii
  • 10 czarnych oliwek – 20 g
  • 1 pomidor – 140 g
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 50 g sera feta
  • 1 duży ząbek czosnku – 8 g
  • ok. 4 łyżki otrąb owsianych
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na sos tzatziki:

  • 300 g jogurtu typu greckiego
  • 3 średnie ogórki gruntowe lub ogórek wężowy (200g)
  • 1 ząbek czosnku (lub więcej – wedle uznania)
  • pół pęczka koperku
  • 10 listków świeżej mięty
  • 1 łyżka oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku, świeżo mielony

kotlety warzywne

Przepis na kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki

Kotleciki z mięsa i warzyw – przepis:

  1. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz słodką, a także tymiankiem. Wedle uznania można użyć swojej ulubionej kompozycji ziół.  Wymieszać.
  2. Ser feta odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki lub pokruszyć.
  3. Czosnek obrać, a następnie przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach.
  4. Obie papryki (czerwoną i żółtą) pozbawić gniazd nasiennych, a resztę pokroić w drobną kosteczkę.
  5. Cebulę dymkę posiekać drobno.
  6. Cukinię pokroić w drobną kostkę. Jeśli jej skórka jest twarda, to wcześniej należy ją obrać.
  7. Oliwki odsączyć z zalewy i również pokroić w małą kostkę.
  8. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  9. Pomidory, bez obierania (chociaż wedle uznania można je pozbawić skórki) pokroić w kosteczkę.
  10. Wszystkie powyższe warzywa oraz natkę pietruszki dodać do mięsa. Następnie wbić roztrzepane jajko i wymieszać. Dodać pokruszony ser feta, wymieszać.
  11. Uformować małe, płaskie kotlety, które kolejno należy otoczyć je w otrębach owsianych. Ułożyć kotlety mięsno-warzywne w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C (funkcja góra-dół, bez termoobiegu) do zarumienienia i upieczenia się mięsa. Gdyby kotleciki za bardzo się przypiekały, to można je przykryć folią aluminiową.
  12. Z podanych wyżej składników wyszło mi 8 klopsików.

Sos tzatziki – przepis:

  1. Ogórki umyć, wyszorować lub nieregularnie obrać, zostawiając kawałki skórki. (do sosu tzatziki najlepsze będą małe lub średnie ogórki gruntowe, które są w środku kruche i nie mają zbyt dużo gniazd nasiennych. W przypadku użycia ogórków szklarniowych należy je obrać ze skórki i wykroić gniazda nasienne zanim przystąpi się do ich tarcia).
  2. Ogórki zetrzeć na tarce (ja osobiście najczęściej trę na małych oczkach, ale wedle uznania można na większych), posolić, odstawić na około 10-15 minut, by puściły wodę, którą potem należy dokładnie odcisnąć. Potarte ogórki dodać do jogurtu greckiego.
  3. Czosnek przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach (bądź drobno posiekać). Dodać do jogurtu wymieszanego z ogórkiem. Następnie dodać posiekane drobno zioła (koperek i miętę) oraz wlać oliwę z oliwek.
  4. Doprawić sos sokiem z cytryny oraz solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Odstawić sos tzatziki na ok. 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.

Upieczone klopsiki z warzyw i mięsa podawać polane sosem tzatziki oraz z innymi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

fit kotlety kotlety z warzywami

Rate this post

3 thoughts on “Kotlety mięsno-warzywne w sosie tzatziki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here