kotlety po francusku z kurczaka

Kotlety po francusku

Kotlety po francusku to mój kolejny pomysł jak podać kotlety drobiowe inaczej. Są one bardzo podobne do kotletów siekanych (na blogu znajdziecie ich dwie wersje: kotlety siekane z kukurydzą oraz kotlety siekane z cukinią), bo tak samo jak one składają się z siekanych kawałków filetów z piersi kurczaka. Wedle uznania możecie do ich wykonania użyć również filetów z udek kurczaka (czyli bez kości i skóry), ale wersja z piersią kurczaka jest ciut delikatniejsza. Niebawem na blogu pojawi się także przepis na kotlety mielone drobiowe, które mam nadzieję również Wam przypadną do gustu.

Polecam także przepis na kotlety w panierce w wersji tradycyjnej oraz z pieczarkami lub jajkiem sadzonym, które również znajdziecie u mnie na blogu.


Kotlety po francusku – Składniki:

  • 1 podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 500g
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 czubata łyżka majonezu
  • 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 5 średnich gałązek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia – ok. 5 łyżek

składniki na kotlety po francusku

smażenie kotletów francuskich drobiowych

smażenie kotletów po francusku

kotlety po francusku z majonezem

kotlety po francusku

Przepis na kotlety po francusku:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i kostek. Następnie pokroić je w kosteczkę o boku ok. 0,5-1 cm (nie większe). Doprawić je do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  2. Szczypiorek umyć, drobno posiekać.
  3. Do jednej miseczki wrzucić 2 czubate łyżki mąki pszennej, 1 czubatą łyżkę majonezu, 1 czubatą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany 18%, 3 czubate łyżeczki musztardy francuskiej, posiekany szczypiorek oraz 2 rozbite jajka. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Kolejno do powstałej masy dorzucić pokrojonego w kosteczkę kurczaka i dokładnie wymieszać.
  4. Na patelni rozgrzać ok. 5 łyżek oleju rzepakowego. Smażyć na średniej mocy palnika. Nakładać po 2 łyżki masy na 1 kotlecika, lekko spłaszczyć (z podanych wyżej składników wyszło mi 7 kotletów francuskich). Najpierw dość dobrze podsmażyć z jednej strony, a następnie za pomocą szpatułki delikatnie przewrócić kotlety francuskie na drugą stronę, uważając, by się nie rozpadły. Do tego celu najlepiej użyć szerokiej szpatułki, a kotlety dobrze podsmażyć – zbyt mało przypieczone kotleciki mogą się po prostu rozpaść. Podsmażyć z drugiej strony na rumiano. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

kotlet drobiowy po francusku

francuskie kotlety z kurczaka

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.