kotlety rybne z łososia przepis

Kotlety rybne z łososia


Kotlety rybne z łososia – czyli coś a’la klopsy mielone z łososia. Pyszne, delikatne, idealne zarówno do zwykłych ziemniaków z wody, jak i frytek. To pyszny pomysł, nie tylko na piątkowy obiad, więc jeśli szukacie pomysłu na obiad z rybą w roli głównej, to polecamy wypróbować nasz przepis na kotlety rybne z łososiem. Z podanych niżej składników wyszło mi 6 małych kotlecików.


Łosoś przepis

Pomysłów na dania z łososiem jest wiele. U nas jest to chyba jedna z najczęściej serwowanych ryb na obiad, chociaż może równie często zdarza nam się jeść morszczuka. Jednak przepisy na łososia na pewno na tym blogu pojawiają się częściej niż przepisy na inne ryby :) Znajdziecie tutaj takie przepisy jak łosoś pieczony, czyli łosoś z piekarnika, a także łososia w sosie, np. kremowym lub śmietanowo-cytrynowym.

Zaś łosoś wędzony stanowi u nas super dodatek do rolady szpinakowej z wędzonym łososiem, czy też imprezowych przekąsek jak roladki z tortilli z łososiem wędzonym i szpinakiem.

Poniżej jednak propozycja na pyszny obiad z udziałem świeżych filetów z łososia. Możecie je podawać np. z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Super dodatkiem będzie również sos czosnkowy i ulubiona surówka.

Kotlety rybne z łososia – Składniki:

  • ok. 300 g filetu z  łososia
  • kawałek czerstwej bułki – ok. 20 g
  • 8 łyżek ciepłego mleka do namoczenia bułki
  • 3 łyżki świeżego koperku drobno posiekanego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko klasy M
  • 1 ząbek czosnku
  • pół małej cebulki – ok. 30 g
  • 1 płaska łyżka bułki tartej do farszu na kotlety + ok. 2 czubate łyżki do opanierowania kotlecików
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy (lub oliwa z oliwek) do smażenia

kotlety rybne

Przepis na kotlety rybne z łososia i koperku:

  1. Filet z łososia pozbawić skóry, opłukać, a następnie osuszyć. Sprawdzić, czy w rybie nie pozostały jakieś ości, a jeżeli tak, to wyciągnąć je za pomocą pęsety.  Pokroić rybę na mniejsze kawałki.
  2. Bułkę namoczyć w mleku (najlepiej w ciepłym i przez ok. 30 minut, aż całkowicie zmięknie).
  3. W maszynce do mielenia mięsa (mieliłam w maszynce z otworami min. 5 mm) zmielić łososia oraz namoczoną bułkę.
  4. Cebulę obrać z łupinek i drobno posiekać.
  5. Do miski wrzucić zmieloną rybę oraz bułkę, dodać sok z cytryny, posiekany drobno koperek, jajko, przeciśnięty przez praskę (lub starty na drobnych oczkach) czosnek, cebulę oraz 1 płaską łyżkę bułki tartej. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem i wyrobić całość na jednolitą masę (powinno się ją wyrabiać przez kilka minut aż będzie plastyczna). Jeśli masa będzie wydawała się zbyt rzadka, to należy dodać do niej odrobinę więcej bułki tartej.
  6. Uformować 6 kulek, a następnie je spłaszczyć na kształt kotletów. Każdy z nich otoczyć w bułce tartej.
  7. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (lub oliwę). Smażyć kotlety rybne z łososia z obu stron na rumiano i do czasu, gdy mięso ryby w środku będzie dobrze wysmażone. Gdyby kotlety szybciej się rumieniły, a w środku pozostawały surowe, to znak, że należy nieco zmniejszyć płomień pod patelnią.
  8. Po usmażeniu odsączyć rybne kotleciki z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
  9. Kotlety rybne z łososia można podawać z ulubioną surówka oraz z ziemniakami, np. w postaci frytek, czy też pieczonych ziemniaczków. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z łososiem znajdziecie w zakładce: łosoś przepisy.

kotlety z łososia

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.