Kto z nas nie lubi schabowego? Odpowiednio przyrządzony smakuje chyba każdemu Polakowi :) Wersje tradycyjną pewnie znacie bardzo dobrze, a co, gdyby go tak zrobić w nieco nietypowej wersji? Dziś dla odmiany zapraszam Was po przepis na kotlety schabowe inaczej.
Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?
Schabowy inaczej to prosty przepis na soczyste i kruche kotlety. Wychodzą one bardzo delikatne, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Są one dość szybkie w wykonaniu, a jedynym utrudnieniem jest fakt, że trzeba trochę na nie poczekać aż się zamarynują. Jednak ja osobiście dzień wcześniej przygotowuję marynatę, zamaczam w niej kotlety i pozostawiam je na całą noc w lodówce, by dnia następnego tylko je szybko opanierować w bułce tartej i usmażyć w parę minut.
Kotlety schabowe inaczej – są idealnym pomysłem na szybki i tani obiad. Są soczyste w środku, a na zewnątrz mają pyszną chrupiącą panierkę, więc zasmakują również dzieciom. Tak więc może się skusicie i tym razem zamiast tradycyjnych, to przygotujecie schabowe w panierce z dodatkiem majonezu?
Kotlety schabowe inaczej – Składniki:
Schabowy inaczej – składniki na marynatę:
- 1 jajko klasy M
- 2 czubate łyżka majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz czarny do smaku
Schabowy inaczej – dodatkowo:
- 6 plastrów schabu – ok. 450 g
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy lub smalec do smażenia
Przepis na kotlety schabowe inaczej:
- Przygotować marynatę do marynowania kotletów schabowych. W tym celu do miseczki lub pojemnika wbić 1 jajko klasy M, a następnie rozkłócić je za pomocą widelca (lub ubijaczki). Następnie dodać majonez, sok z cytryny, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
- Schab pokroić na plastry – u mnie z 450 g schabu wykroiłam 6 niedużych plastrów. Osuszyć je ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek schabu rozbić delikatnie za pomocą tłuczka (najlepiej włożyć je do woreczka i wtedy rozbijać).
- Każdy plaster schabu następnie dokładnie otoczyć z obu stron w marynacie, poukładać jeden na drugim w pojemniku i szczelnie go zamknąć. Wstawić pojemnik do lodówki, by mięso marynowało się przez kilka godzin (a najlepiej całą noc).
- Kolejno, po zamarynowaniu, wyjąć kotlety z lodówki na minimum 30-60 minut przed smażeniem (latem wystarczy 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej, a zimą ten czas jest nieco dłuższy). Następnie otoczyć każdy kotlet z obu stron w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub smalec i smażyć schabowe z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
- Teraz w sezonie polecam szczególnie je podawać z młodymi ziemniakami (z wody) z koperkiem oraz surówką z młodej kapusty. Smacznego!

wczoraj kupiłem schab na promocji i nie bardzo wiem co z nim zrobić,pomysł wydaje mi się znakomity,mam problem ze spaniem przystępuję do działania,dzięki
Wierzycie w”cudowną ” ułudę tylko odchudzi wam kieszeń najlepiej mniej jeść i więcej ruchu na pewno zadziała
Jak najlepiej odgrzewa kotlety ? W naczyniu żaroodpornym w piekarniku? Czy nie stracą saku?
Można w piekarniku, najlepiej pod przykryciem, żeby się nie wysuszyły :)
Witam ,zrobiłam błąd bo nie dodałem soku z cytryny czy wyjdzie wszystko ok ???
Będzie ok, tylko delikatnie smak się będzie różnić :) ale bardzo nieznacznie :) Pozdrawiam.
Bardzo smaczne, mimo tego że u mnie stały w marynacie tylko 30 min. Zamiast cytryny dałam octu jabłkowego.
Polecam przepis, mięso bardzo soczyste dodatkowo do smaku dodałam czosnek i cebulę.
Już się marynują .Pozdrawiam
Adam M
A soli,pieprzu czy innych przypraw to nic się nie dodaje…?
Przecież jest sól i pieprz w składnikach ;)
A no faktycznie :D teraz doczytałam :) Jutro robię ;)
Dzisiaj robię ,kotlety zamarynowane czekają na usmażenie
Super pomysł, na pewno wypróbuję.
Musze spróbować
Świetny przepis. Chętnie wypróbuję :)