schabowe inaczej

Kotlety schabowe inaczej


Kto z nas nie lubi schabowego? Odpowiednio przyrządzony smakuje chyba każdemu Polakowi :) Wersje tradycyjną pewnie znacie bardzo dobrze, a co, gdyby go tak zrobić w nieco nietypowej wersji? Dziś dla odmiany zapraszam Was po przepis na kotlety schabowe inaczej.

Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?

Schabowy inaczej to prosty przepis na soczyste i kruche kotlety. Wychodzą one bardzo delikatne, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Są one dość szybkie w wykonaniu, a jedynym utrudnieniem jest fakt, że trzeba trochę na nie poczekać aż się zamarynują. Jednak ja osobiście dzień wcześniej przygotowuję marynatę, zamaczam w niej kotlety i pozostawiam je na całą noc w lodówce, by dnia następnego tylko je szybko opanierować w bułce tartej i usmażyć w parę minut.

Kotlety schabowe inaczej – są idealnym pomysłem na szybki i tani obiad. Są soczyste w środku, a na zewnątrz mają pyszną chrupiącą panierkę, więc zasmakują również dzieciom. Tak więc może się skusicie i tym razem zamiast tradycyjnych, to przygotujecie schabowe w panierce z dodatkiem majonezu?

kotlety schabowe z majonezem

Kotlety schabowe inaczej – Składniki:

Schabowy inaczej – składniki na marynatę:

  • 1 jajko klasy M
  • 2 czubate łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku

Schabowy inaczej – dodatkowo:

  • 6 plastrów schabu – ok. 450 g
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Kotlety schabowe inaczej

kotlety schabowe w marynacie

kotlety schabowe inaczej panierowane w majonezie

schabowe w majonezie i panierce

kotlety schabowe smażone inaczej

Przepis na kotlety schabowe inaczej:

  1. Przygotować marynatę do marynowania kotletów schabowych. W tym celu do miseczki lub pojemnika wbić 1 jajko klasy M, a następnie rozkłócić je za pomocą widelca (lub ubijaczki). Następnie dodać majonez, sok z cytryny, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
  2. Schab pokroić na plastry – u mnie z 450 g schabu wykroiłam 6 niedużych plastrów. Osuszyć je ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek schabu rozbić delikatnie za pomocą tłuczka (najlepiej włożyć je do woreczka i wtedy rozbijać).
  3. Każdy plaster schabu następnie dokładnie otoczyć z obu stron w marynacie, poukładać jeden na drugim w pojemniku i szczelnie go zamknąć. Wstawić pojemnik do lodówki, by mięso marynowało się przez kilka godzin (a najlepiej całą noc).
  4. Kolejno, po zamarynowaniu, wyjąć kotlety z lodówki na minimum 30-60 minut przed smażeniem (latem wystarczy 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej, a zimą ten czas jest nieco dłuższy). Następnie otoczyć każdy kotlet z obu stron w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub smalec i smażyć schabowe z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  6. Teraz w sezonie polecam szczególnie je podawać z młodymi ziemniakami (z wody) z koperkiem oraz surówką z młodej kapusty. Smacznego!


schabowy inaczej

jak zrobić schabowe soczyste kotlety

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 odpowiedzi na “Kotlety schabowe inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.