schabowe inaczej

Kotlety schabowe inaczej


Kto z nas nie lubi schabowego? Odpowiednio przyrządzony smakuje chyba każdemu Polakowi :) Wersje tradycyjną pewnie znacie bardzo dobrze, a co, gdyby go tak zrobić w nieco nietypowej wersji? Dziś dla odmiany zapraszam Was po przepis na kotlety schabowe inaczej.

Jak zrobić kotlety schabowe inaczej?

Schabowy inaczej to prosty przepis na soczyste i kruche kotlety. Wychodzą one bardzo delikatne, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Są one dość szybkie w wykonaniu, a jedynym utrudnieniem jest fakt, że trzeba trochę na nie poczekać aż się zamarynują. Jednak ja osobiście dzień wcześniej przygotowuję marynatę, zamaczam w niej kotlety i pozostawiam je na całą noc w lodówce, by dnia następnego tylko je szybko opanierować w bułce tartej i usmażyć w parę minut.

Kotlety schabowe inaczej – są idealnym pomysłem na szybki i tani obiad. Są soczyste w środku, a na zewnątrz mają pyszną chrupiącą panierkę, więc zasmakują również dzieciom. Tak więc może się skusicie i tym razem zamiast tradycyjnych, to przygotujecie schabowe w panierce z dodatkiem majonezu?

kotlety schabowe z majonezem


Kotlety schabowe inaczej – Składniki:

Schabowy inaczej – składniki na marynatę:

  • 1 jajko klasy M
  • 2 czubate łyżka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz czarny do smaku

Schabowy inaczej – dodatkowo:

  • 6 plastrów schabu – ok. 450 g
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy lub smalec do smażenia

Kotlety schabowe inaczej

kotlety schabowe w marynacie

kotlety schabowe inaczej panierowane w majonezie

schabowe w majonezie i panierce

kotlety schabowe smażone inaczej

Przepis na kotlety schabowe inaczej:

  1. Przygotować marynatę do marynowania kotletów schabowych. W tym celu do miseczki lub pojemnika wbić 1 jajko klasy M, a następnie rozkłócić je za pomocą widelca (lub ubijaczki). Następnie dodać majonez, sok z cytryny, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku.
  2. Schab pokroić na plastry – u mnie z 450 g schabu wykroiłam 6 niedużych plastrów. Osuszyć je ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek schabu rozbić delikatnie za pomocą tłuczka (najlepiej włożyć je do woreczka i wtedy rozbijać).
  3. Każdy plaster schabu następnie dokładnie otoczyć z obu stron w marynacie, poukładać jeden na drugim w pojemniku i szczelnie go zamknąć. Wstawić pojemnik do lodówki, by mięso marynowało się przez kilka godzin (a najlepiej całą noc).
  4. Kolejno, po zamarynowaniu, wyjąć kotlety z lodówki na minimum 30-60 minut przed smażeniem (latem wystarczy 30 minut, by nabrały temperatury pokojowej, a zimą ten czas jest nieco dłuższy). Następnie otoczyć każdy kotlet z obu stron w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub smalec i smażyć schabowe z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełożyć je na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  6. Teraz w sezonie polecam szczególnie je podawać z młodymi ziemniakami (z wody) z koperkiem oraz surówką z młodej kapusty. Smacznego!


schabowy inaczej

jak zrobić schabowe soczyste kotlety

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

7 odpowiedzi na “Kotlety schabowe inaczej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.