schab w sosie musztardowym francuskim

Kotlety schabowe po francusku z musztardą

Kotlety schabowe po francusku z musztardą – to dość szybki przepis na obiad. Tak więc jeśli lubicie soczyste kawałki schabu duszone w sosie, to gorąco polecam ten przepis ;) Takie schabowe możecie podawać zarówno z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem.



Poza kotletami schabowymi po francusku z musztardą, to wielkim HITem na naszym blogu są tradycyjne kawałki schabu duszone w sosie własnym – chyba nie znam osoby, której by to danie nie smakowało! Więc koniecznie spójrzcie również na ten przepis: Schab duszony w sosie własnym.

A więcej przepisów na dania ze schabem znajdziecie tutaj: Schab – przepisy.

Kotlety schabowe po francusku z musztardą – Składniki:

  • 5 plastrów schabu – ok. 500 g
  • ok. 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (u mnie rosół odcedzony z warzyw i mięsa)
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej ziarnistej
  • 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
  • sól, świeżo mielony pieprz i papryka słodka do smaku
  • mąka pszenna  do obtoczenia mięsa
  • olej rzepakowy do smażenia

schabowe kotlety

schabowe w francuskim sosie musztardowym

Przepis na kotlety schabowe po francusku z musztardą i mascarpone:

  1. Mięso umyć, osuszyć, rozbić delikatnie tłuczkiem (ale nie za cienko), doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką słodką. Następnie obtoczyć w mące z obu stron.
  2. Na patelni rozgrzać olej (z 2-3 łyżki) podsmażyć schabowe z obu stron na rumiano.
  3. Po czasie jak schabowe będą już zarumienione dodać ok. 100 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) i dusić całość pod przykryciem,  na małym ogniu, przez około 10 minut.
  4. Serek mascarpone wymieszać z musztardą delikatesową i francuską, dodać do mięsa z bulionem i dokładnie wymieszać. Dusić całość bez przykrycia, na średnim płomieniu, przez około 10 minut do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Co jakiś czas należy przemieszać mięso i sos, by nie przywierało do patelni. W razie czego można dać nieco więcej bulionu lub wody.
  5. Gotowe kotlety schabowe po francusku można dowolnie podawać, np. z ziemniakami z wody, ryżem, czy też kaszą. Smacznego!


kotlety schabowe duszone w sosie musztardowym

schabowe duszone w sosie musztardowym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

5 odpowiedzi na “Kotlety schabowe po francusku z musztardą

  1. okruszka :

    Tylko 500 g schabu i całe opakowanie 250 g serka? Przecież sos będzie biały jak śnieg… a Twój sos wygląda jaby miał w sobie najwyżej 2 łyżki śmietany…

    • SłodkaBabeczka :

      Jest 7 łyżeczek musztardy, która nie tylko podkreśla smak, ale i także kolor sosu ;) Papryka słodka również wpływa delikatnie na kolor sosu ;)
      Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.