Kotlety schabowe po francusku z musztardą – to dość szybki przepis na obiad. Tak więc jeśli lubicie soczyste kawałki schabu duszone w sosie, to gorąco polecam ten przepis ;) Takie schabowe możecie podawać zarówno z ziemniakami, ryżem, kaszą, czy makaronem.
Poza kotletami schabowymi po francusku z musztardą, to wielkim HITem na naszym blogu są tradycyjne kawałki schabu duszone w sosie własnym – chyba nie znam osoby, której by to danie nie smakowało! Więc koniecznie spójrzcie również na ten przepis: Schab duszony w sosie własnym.
A więcej przepisów na dania ze schabem znajdziecie tutaj: Schab – przepisy.
Kotlety schabowe po francusku z musztardą – Składniki:
- 5 plastrów schabu – ok. 500 g
- ok. 100 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (u mnie rosół odcedzony z warzyw i mięsa)
- 250 g serka mascarpone
- 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej ziarnistej
- 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej
- sól, świeżo mielony pieprz i papryka słodka do smaku
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis na kotlety schabowe po francusku z musztardą i mascarpone:
- Mięso umyć, osuszyć, rozbić delikatnie tłuczkiem (ale nie za cienko), doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz papryką słodką. Następnie obtoczyć w mące z obu stron.
- Na patelni rozgrzać olej (z 2-3 łyżki) podsmażyć schabowe z obu stron na rumiano.
- Po czasie jak schabowe będą już zarumienione dodać ok. 100 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) i dusić całość pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 10 minut.
- Serek mascarpone wymieszać z musztardą delikatesową i francuską, dodać do mięsa z bulionem i dokładnie wymieszać. Dusić całość bez przykrycia, na średnim płomieniu, przez około 10 minut do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Co jakiś czas należy przemieszać mięso i sos, by nie przywierało do patelni. W razie czego można dać nieco więcej bulionu lub wody.
- Gotowe kotlety schabowe po francusku można dowolnie podawać, np. z ziemniakami z wody, ryżem, czy też kaszą. Smacznego!
Ja jeszcze dodaję śmietany
Można czymś zastąpić ten serek mascarpone ? :)
Tylko 500 g schabu i całe opakowanie 250 g serka? Przecież sos będzie biały jak śnieg… a Twój sos wygląda jaby miał w sobie najwyżej 2 łyżki śmietany…
Jest 7 łyżeczek musztardy, która nie tylko podkreśla smak, ale i także kolor sosu ;) Papryka słodka również wpływa delikatnie na kolor sosu ;)
Pozdrawiam.
smaczne schabowe, trochę inaczej :)
o proszę :) super !!!