kotlety po zbójnicku przepis
Obiad

Kotlety schabowe po zbójnicku

Kotlety schabowe po zbójnicku to pyszna propozycja na mięsny obiad. Mój Mąż je wręcz uwielbia :) Kotlety te nie należą do fit przepisów, ale warto je wypróbować przy najbliższej okazji.

Kotlety po zbójnicku

Kotlety zbójeckie ze schabu to nic innego jak popularne panierowane schabowe, ale dodatkowo wzbogacone i syte składniki, jak boczek i ser. Do tego odrobina podsmażonej cebulki i pieczarek sprawia, że kotlety te nabierają całkiem innego smaku. Kotlety schabowe po zbójnicku z boczkiem są hitem nie tylko na obiad, ale także na każdej imprezie znikają z talerzy w mgnieniu oka. Chyba nie znam osoby, której by one nie smakowały. Na Podkarpaciu takie kotlety zbójeckie robi się z reguły z oscypkiem, ale jako, że ja średnio za nim przepadam, to użyłam w zamian sera mozzarella. Śmiało też można użyć sera żółtego. Wszystko zależy od Waszych upodobań smakowych :)
kotlety zbójeckie

Kotlety schabowe po zbójnicku z boczkiem – Składniki:

  • 6 plastrów schabu (ja kupiłam dość małe i cienkie kotlety, ale Wy oczywiście możecie użyć grubszych plastrów schabu)
  • mielona słodka papryka do smaku
  • szczypta mielonej ostrej papryki do smaku
  • suszony czosnek do smaku
  • mąka pszenna do panierowania kotletów
  • 2 jajka do panierowania kotletów
  • bułka tarta do panierowania kotletów
  • 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g po odsączeniu)
  • 150 g wędzonego boczku surowego lub parzonego (wedle uznania)
  • 1 średnia cebula – ok. 100 g
  • ok. 240 g pieczarek
  • 1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
  • olej rzepakowy lub oliwa do  smażenia
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

kotlety schabowe po zbójnicku

kotlety po zbójnicku

Przepis na kotlety schabowe po zbójnicku:

  1. Boczek pozbawić skóry (jeśli jest twarda), pokroić w kostkę o boku ok. 0,5 cm. Wrzucić na zimną patelnię, włączyć palnik i przez kilka minut wytapiać tłuszcz z boczku.
  2. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. Następnie, gdy tłuszcz się już wytopi, zwiększyć moc palnika na średnią, wrzucić cebulę i smażyć do czasu zarumienienia się boczku i cebuli.
  4. Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?). Następnie pokroić je w nie za dużą kostkę.
  5. Gdy cebula będzie już zarumieniona dorzucić na patelnię pieczarki, oprószyć je delikatnie solą (można pominąć jeśli boczek jest dość słony) oraz doprawić pieprzem do smaku. Smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Na koniec dodać musztardę sarepską, wymieszać. Wyłączyć palnik i odstawić farsz na bok.
  6. Plastry schabu dokładnie osuszyć. Rozklepać na cienkie kotlety za pomocą tłuczka do mięsa. Doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą oraz czosnkiem. Następnie każdy plaster schabu otoczyć w mące, potem w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej (lub oliwę) i podsmażyć kotlety schabowe z obu stron na rumiano.
  7. Po usmażeniu odsączyć kotlety schabowe z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
  8. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach.
  9. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (funkcja góra-dół).
  10. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na nim kotlety schabowe, a następnie za pomocą łyżki nałożyć farsz z boczku, cebuli i pieczarek. Na koniec wierzch posypać startym serem mozzarella. Zapiekać kotlety po zbójnicku przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerze i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Kotlety po zbójnicku sprawdzają się świetnie jako danie obiadowe, ale także jak danie na imprezę. Ich dużym plusem jest to, że można je odpowiednio wcześniej przygotować i odgrzać tuż przed przybyciem gości. A na dodatek przepis na kotlety zbójnickie jest banalnie prosty! Kotlety po zbójnicku są hitem na naszym imprezach i szybko znikają ze stołu. Gorąco polecamy!

Jeśli szukacie jeszcze innych przepisów na schabowe, to polecam, np. roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym. Więcej przepisów na wieprzowinę znajdziecie w zakładce: schab – przepisy.

kotlety schabowe z boczkiem i pieczarkami przepis na kotlety z boczkiem

4.7 / 5 ( 35 głosów )

2 thoughts on “Kotlety schabowe po zbójnicku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here