Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – to pyszna alternatywa dla zwykłych, szybkich schabowych :) Mięsko robione w ten sposób wydaje się być bardziej kruche i delikatne :) Wg oryginalnego przepisu Magdy Gessler z jednego kilograma wieprzowiny wychodzą cztery grube kotlety, które trzeba rozbić bardzo cienko, by powstały kotlety na prawie cały, duży talerz. U mnie powstały nieco mniejsze kotleciki :) Sałatka na talerzu to sałatka z pora – na którą przepis znajdziecie tutaj: Sałatka z pora
Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – Składniki:
- 360g schabu (u mnie na 5 plastrów schabu)
- 400ml mleka
- 1 duża cebula
- 2 jajka do panierowania
- bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
- sól, pieprz do smaku
- smalec do smażenia
Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – Wykonanie:
- Według oryginału Magda Gessler na 4 kotlety poświęca 1 kg schabu i rozklepuje go na wielkość talerzy – u mnie powstało z 360g schabu pięć mniejszych kotletów ;) Jeżeli w mięsie są jakieś żyłki, należy je przeciąć, ponieważ utrudniają one równomierne rozbicie mięsa oraz będą powodowały podczas smażenia kurczenie się mięska i zwijanie kotletów.
- Kotlety rozbić tłuczkiem.
- Cebulę obrać, pokroić w piórka. W miseczce ułożyć na przemian: schab, cebula w piórkach, schab, cebula w piórkach itd. Całość zalać mlekiem, przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć schabowe z zalewy i dokładnie je osuszyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Następnie każdy kotlet otoczyć w mące, rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać smalec, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Smacznego!
- Sałatka na talerzu to sałatka z pora – na którą przepis znajdziecie tutaj: Sałatka z pora

Witam, a czy mogę tak zrobić filety z kurczaka?
A czy mogę je moczyć dłużej np. całą noc?
tak
Witam, a czy mogę tak zrobić filety z kurczaka?
Ja tak robię są naprawde pychota:)
Pyszne ☺potwierdzam
Ja tez
Robię tak schabowe od kilku lat naprawdę są pyszne
Potwierdzam. Są pyszne. Od jakiegoś czasu schabowe tylko w ten sposób przyrządzam
Potwierdzam, pyszne
Tak samo można rybę potraktować
Zamiast cebulki może być koper .
Rewelacja
A co z marynatą po schabowych? :-)
Mleko wylać A cebulę podsmażyć :)
Ja 3 4 h nie noc sol i pieprz
Robilam są rewelka
Jeszcze lepsze sa z karkowki☺
Jadlam wczoraj;-)
Robilam super są
Robię tak od lat i Magda Gessler była mi niepotrzebna
Wszystko zależy od mięsa,czasami i ten sposób ich nie ulepszy!
a panierki juz nie potrzeba?
Też je robię
Oj sa napawde pyszne jem badrzo czesto
Wlaśnie takie dziś jedliśmy. Pychota
Muszą dobre byc
Robiłam pyszne
Uwielbiam te kotlety,ale robiła je już moja babcia zanim Magda Gessler była znana
Robiłam są pyszne
są pyszne
Bardzo dobre
Tez tak robię są super
tez tak robie.
Tez tak robie :) są przepyszne :)
Najsmaczniejsze! Moje ulubione!
Nic nowego moja mama takie robilajuz w latach 60-tych /zona rzeznika/ a w mleczku z cebulka warto potrzymac takirze rybki/zwlaszcza sledzie/uzyskamy delikatny smak, wytracimy rybi zapach -polecam
przepyszne,, ,potwierdzam ,,,polecam ,,,
Smaczne schabowe