Delikatne schabowe moczone w mleku Magdy Gessler

Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli


Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – to pyszna alternatywa dla zwykłych, szybkich schabowych :) Mięsko robione w ten sposób wydaje się być bardziej kruche i delikatne :) Wg oryginalnego przepisu Magdy Gessler z jednego kilograma wieprzowiny wychodzą cztery grube kotlety, które trzeba rozbić bardzo cienko, by powstały kotlety na prawie cały, duży talerz. U mnie powstały nieco mniejsze kotleciki :) Sałatka na talerzu to sałatka z pora – na którą przepis znajdziecie tutaj: Sałatka z pora

Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – Składniki:

  • 360g schabu (u mnie na 5 plastrów schabu)
  • 400ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta i mąka pszenna do panierowania
  • sól, pieprz do smaku
  • smalec do smażenia

Kotlety wieprzowe moczone w mleku wg. Magdy Gessler
Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli

Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli – Wykonanie:

  1. Według oryginału Magda Gessler na 4 kotlety poświęca 1 kg schabu i rozklepuje go na wielkość talerzy – u mnie powstało z 360g schabu pięć mniejszych kotletów ;)  Jeżeli w mięsie są jakieś żyłki, należy je przeciąć, ponieważ utrudniają one równomierne rozbicie mięsa oraz będą powodowały podczas smażenia kurczenie się mięska i zwijanie kotletów.
  2. Kotlety rozbić tłuczkiem.
  3. Cebulę obrać, pokroić w piórka. W miseczce ułożyć na przemian: schab, cebula w piórkach, schab, cebula w piórkach itd. Całość zalać mlekiem, przykryć i odstawić do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągnąć schabowe z zalewy i dokładnie je osuszyć, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Następnie każdy kotlet otoczyć w mące, rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać smalec, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. Smacznego!
  6. Sałatka na talerzu to sałatka z pora – na którą przepis znajdziecie tutaj: Sałatka z pora


Kotlety schabowe moczone mleku z cebulką

Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

37 odpowiedzi na “Kotlety schabowe wg Magdy Gessler moczone w mleku i cebuli

  1. rp :

    Nic nowego moja mama takie robilajuz w latach 60-tych /zona rzeznika/ a w mleczku z cebulka warto potrzymac takirze rybki/zwlaszcza sledzie/uzyskamy delikatny smak, wytracimy rybi zapach -polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.