Kotleciki z kurczaka z serem i majonezem – to pyszna propozycja na prosty obiad z kurczaka. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by stworzyć coś pysznego, a zarazem innego niż zwykłe, tradycyjne kotlety panierowane. Takie kotleciki są bardzo soczyste i uwielbiane przez dzieci. Sprawdzą się również jako przekąska na Sylwestra – wystarczy je usmażyć w formie mini kotlecików, takich akurat na jeden kęs. Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Z podanych składników wyszło mi ok. 14 małych kotlecików.
Kotlety siekane z kurczaka z serem i majonezem – Składniki:
- 1 podwójny filet z piersi kurczaka – ok. 500g
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
- 1 czubata łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebulka – ok. 30 g
- 50 g startego żółtego sera
Przepis na siekane kotlety z kurczaka z dodatkiem sera i majonezu:
- Filety z piersi kurczaka pozbawić błonek i ewentualnych kostek, posiekać drobno lub pokroić w kostkę o boku ok 0,5-1,0 cm.
- Przyprawić kurczaka słodką papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać, odstawić na bok.
- Koperek drobno posiekać.
- Cebulkę obrać, drobno posiekać.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Do jednej miski wrzucić przyprawionego kurczaka, posiekany koperek, cebulkę, majonez, ser, śmietanę oraz jajka i mąkę. Wymieszać, by uzyskać jednolitą konsystencję. Odstawić masę na ok. 20 minut, by nieco “odpoczęła”.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Za pomocą łyżki nakładać małe porcje na kotleciki. (u mnie z reguły jest to 1-1,5 łyżki masy kurczakowej). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Usmażone kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać jako obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki lub jako przekąskę na imprezę z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Smacznego!
Zobacz również przepis na: kotlety po francusku

Wyglądają apetycznie i dietetycznie “-)
Jeszcze nie robiłam ale zrobię jutro. Mam już przygotowane tylko usmażyć. Masa mięsna wyglada super myślę że będzie też tak smakowało.
Bardzo fajnie, że przepis jest bez vegety, kuchaka, maggi i tym podobnym “ulepszaczom”. Kotleciki są pyszne.
Fajne kotleciki, tylko mąkę użyłam angielską i musiałam podsypać bo były za delikatne nie szło przewrócić
Kotlety super! Robię je już od 20 lat w wersji z pieczarkami lub papryką, daje troszkę więcej cebulki ( sprawia że są bardziej wilgotne), dodaje 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i przyprawiam solą,Vegeta, pieprzem i majerankiem. Dodaje również ze 3 łyżki kukurydzy z puszki. Zresztą trzeba czasem pofantazjować i orwaezyc się zmienić przepis po swojemu. Smacznego
Kotleciki pycha :) Wszystkim przypadły do gustu, nawet mojemu mężowi posmakowały a jest bardzo wybredny :)
Kotleciki robię w różnych wariacjach zawsze są pyszne
Robimy w naszej rodzince od dawna -różne wariacje z pieczarkami, z papryką ,z porem wszystkie są super
Są super!!! Ja zamiast koperku dodaję natkę pietruszki
Ja jeszcze dodaję,pieczarki te kotleciki robie od 15 lat i stale unowocześniam.Iwa.
fajny przepis :)
znam te kotleciki, są pyszne :)
Jeszcze nie robiłem, ale wygląda mi ten kurczak na niezłą pychotkę.Krzych