Kotlety siekane z pieczarkami – to pomysł na pyszne kotlety z dodatkiem grzybów. Z podanych niżej składników wyszło mi 10 siekanych kotlecików z pieczarkami.
Kotlety siekane z pieczarkami – Składniki:
- 1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka – ok. 300 g
- 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki łyżeczka ziół prowansalskich
- 250 g pieczarek
- 1 mała cebulka – ok. 50 g
- 50 g startego żółtego sera (u mnie Edamski)
- 3 gałązki natki pietruszki
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przepis na kotlety siekane z pieczarkami:
- Filety z piersi kurczaka pozbawić błonek i ewentualnych kostek, posiekać drobno lub pokroić w kostkę o boku ok 0,5-1,0 cm. Przyprawić kurczaka słodką papryką, czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wymieszać, odstawić na bok.
- Cebulkę obrać, drobno posiekać.
- Pieczarki oczyścić (przeczytaj artykuł:Pieczarki – obierać czy myć?). Pokroić je w kostkę o boku około 0,5 cm.
- Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Wrzucić cebulkę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie wrzucić pieczarki i dusić do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Na koniec delikatnie doprawić do smaku solą. Odstawić patelnię z palnika i pozostawić grzyby z cebulką do ostudzenia.
- Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Natkę pietruszki drobno posiekać.
- Jajka wbić do miski, rozkłócić widelcem lub rózgą kuchenną (nie ubijać). Dodać majonez, mąkę pszenną, potarty ser oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
- Do kurczaka dodać ostudzone pieczarki oraz wyżej przygotowaną masę jajeczno-majonezową. Odstawić masę na ok. 15 minut, by nieco “odpoczęła”.
- Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju rzepakowego. Za pomocą łyżki nakładać małe porcje na kotleciki. (u mnie z reguły jest to 1-1,5 łyżki masy kurczakowej). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Z podanych składników wyszło mi 10 kotlecików.
- Usmażone kotlety odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać jako obiad w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki. Smacznego!
Zobacz również przepis na: kotlety po francusku
robię bardzo podobnie, polecam przepis :)