Pomysł na schab inaczej, kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego

Kotlety Twardowskiego ze schabu – to pyszna propozycja na obiad w postaci soczystych kotletów z nadzieniem maślano-serowym i chrupiącą panierką.
Inspiracja: Kuchenne Cuda Joanny oraz Smaki Polski TVP 3


Kotlety Twardowskiego ze schabu – Składniki:

Składniki podstawowe:

  • 4 kotlety schabowe (takie na grubość minimum 1 cm, co łatwiej będzie się je zawijać)
  • sól – do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony – do smaku

Nadzienie:

  • ok. 100g masła miękkiego
  • ok. 200g żółtego sera

Panierka:

  • mąka pszenna
  • 1-2 jajka
  • bułka tarta

Dodatkowo:

  • wiórki masła
  • olej do smażenia

Kotlety Twardowskiego ze schabu – Wykonanie:

  1. Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach.
  2. Kotlety schabowe umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie rozbić tłuczkiem dość cienko (uważając aby nie porobić dziur w mięsie). Każdy kotlet oprószyć z obu stron solą i czarnym pieprzem czarnym.
  3. Miękkie masło połączyć ze startym na tarce żółtym serem i uformować cztery wałeczki (które będą nadzieniem kotletów). Na każdą porcję mięsa nałożyć po jednym wałku masła z serem.
  4. Każdy kotlet złożyć na pół (jak pieróg), a boki zbić tłuczkiem, obrócić i zbić z drugiej strony. Następnie każdy kotlet podwinąć i zbić końcówki, następnie uformować w dłoniach w podłużne rolady (tak jak na kotlety de volaille (devolaj)).
  5. Każdą roladę otoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Ponownie uformować w dłoniach i odstawić. Smażyć na patelni na głębokim tłuszczu.
  6. Kolejno zdjąć kotlety z patelni i ułozyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Na wierzch posypać wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp. 200 st. C przez ok. 10-15 minut. Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

8 odpowiedzi na “Kotlety Twardowskiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.