kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii


Kotlety z cukinii to moja propozycja na szybki i bezmięsny obiad. Robi się je szybko, a smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Warto skorzystać z tego przepisu, gdy sezon na cukinię trwa.


Kotlety z cukinii przepis

Jeśli macie ochotę na szybki i tani obiad, to takie proste kotlety z cukinii w panierce to propozycja idealna. Taka smażona cukinia to super szybkie danie, a towarzystwie lekkiej surówki będzie idealnym bezmięsnym obiadem. Ważne jest, by cukinii nie kroić w zbyt grube plastry, ponieważ wtedy panierka szybciej się zarumieni niż cukinia zmięknie. Dlatego osobiście uważam, że 1 cm to taki max jeśli chodzi o grubość takich kotlecików.

Jeśli lubicie cukinię, to polecam wypróbować także mój przepis na: placki z cukinii. Są mniej kaloryczne niż placki ziemniaczane, więc mogą je zajadać nawet osoby na diecie, zwłaszcza, gdy zrobią je w wersji pieczonej, a nie smażonej.

kotlety z cukinii przepis

Kotlety z cukinii – Składniki:

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • mąka pszenna do panierowania
  • 2 jajka do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • sól,  czarny pieprz, czosnek suszony, papryka słodka do smaku
  • olej do smażenia

Przepis na kotlety z cukinii:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć oba końce, a resztę pokroić na plastry nie grubsze niż 1 cm. U mnie wyszło 19 sztuk. Poukładać je na talerzu, posolić delikatnie i odstawić na 5-10 minut aż cukinia delikatnie zmięknie. Następnie osuszyć plasterki cukinii, ponownie posolić (cukinia jest dość mdłym warzywem, więc do jej doprawienia jest potrzebna odpowiednia ilość soli). Kolejno oprószyć plasterki świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodką papryką oraz czosnkiem suszonym do smaku. Tak doprawione kotleciki otoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w rozkłóconym jajku, a na koniec w bułce tartej.
  2. Na patelni rozgrzać olej (trochę większą ilość, by kotleciki były zanurzone na  minimum 3 mm grubości). Smażyć kotlety z cukinii z obu strona na małym ogniu, do czasu aż się zarumienią. Po zarumienieniu z obu stron nakłuć je widelcem i sprawdzić,czy są odpowiednio miękkie. Jeśli nie, to można przykryć patelnię pokrywką i podusić kotleciki jeszcze chwilę pod przykryciem na bardzo małym ogniu, by idealnie zmiękły.
  3. Po usmażeniu przełożyć kotleciki z cukinii na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami kuchennymi, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Smażona cukinia gotowa! Idealnym dodatkiem do takich kotletów jest także sos czosnkowy i warto dodać, że smakują super zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc sprawdzą się także jako przekąska na imprezę. Smacznego!

smażona cukinia

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.