Kotlety z jajkiem sadzonym – to coś dla tych, co lubią panierowane mięsko, ale tradycyjne kotlety już im się znudziły :) To takie kotlety drobiowe inaczej :) Na moim blogu było już kilka pomysłów na urozmaicenie kotletów, np. kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami, czy piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku. Poniżej znajdziecie równie pyszną wersję – z jajkiem sadzonym :)
Kotlety z jajkiem sadzonym – Składniki:
- 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- 1 jajko do panierowania
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- 2 jajka do usmażenia jajek sadzonych
- olej do smażenia
- ok. 60-70g sera mozzarella
Przepis na kotlety z jajkiem sadzonym:
- Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cienkie filety. Rozklepać delikatnie za pomocą tłuczka. Doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
- Na drugiej patelni usmażyć jajka sadzone – zobacz wpis: Jak zrobić jajko sadzone?Po usmażeniu ściągnąć jajka z patelni i odłożyć na talerzyk, na bok.
- Każdy filet otoczyć najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Następnie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony, posypać wierzch kotleta stratą na tarce na dużych oczkach mozzarellą, nalożyć na górę jajko sadzone i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć przez ok. 1-2 minuty do czasu aż ser pod jajkiem się rozpuści.
- Przełożyć kotlety na talerz. Podawać np. ziemniakami z wody i surówką. Smacznego!