Kotlety z jajkiem sadzonym

Kotlety z jajkiem sadzonym – to coś dla tych, co lubią panierowane mięsko, ale tradycyjne kotlety już im się znudziły :) To takie kotlety drobiowe inaczej :) Na moim blogu było już kilka pomysłów na urozmaicenie kotletów, np. kotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami, czy piersi z kurczaka w warzywach a’la ryba po grecku. Poniżej znajdziecie równie pyszną wersję – z jajkiem sadzonym :)

Kotlety z jajkiem sadzonym – Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • 1 jajko do panierowania
  • mąka pszenna do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • 2 jajka do usmażenia jajek sadzonych
  • olej do smażenia
  • ok. 60-70g sera mozzarella

Kotlety z jajkiem sadzonym

 

Przepis na kotlety z jajkiem sadzonym:

  1. Filety z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych błonek i kostek. Przekroić wzdłuż na 2 cienkie filety. Rozklepać delikatnie za pomocą tłuczka. Doprawić do smaku z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką.
  2. Na drugiej patelni usmażyć jajka sadzone – zobacz wpis: Jak zrobić jajko sadzone?Po usmażeniu ściągnąć jajka z patelni i odłożyć na talerzyk, na bok.
  3. Każdy filet otoczyć najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Następnie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony, posypać wierzch kotleta stratą na tarce na dużych oczkach mozzarellą, nalożyć na górę jajko sadzone i przykryć patelnię pokrywką. Smażyć przez ok. 1-2 minuty do czasu aż ser pod jajkiem się rozpuści.
  4. Przełożyć kotlety na talerz. Podawać np. ziemniakami z wody i surówką. Smacznego!


Kotlety z jajkiem sadzonym

Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.