Kotlety z karkówki to pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Jeśli wybierze się odpowiedniej jakości mięso, to kotlety wychodzą nawet o niebo lepsze niż zwykłe schabowe – takie mięciutkie i soczyste. Tak więc jeśli już znudził się Wam schabowy, to gorąco polecam, dla odmiany, wypróbować nasz pyszny przepis na kotlety z karkówki.
Kotlety z karkówki
Zwykły schabowy już się Wam znudził? Albo zastanawiacie się co zrobić z ładnej porcji karkówki? To dobrze trafiliście, bo ten przepis na kotlety z karkówki jest banalnie prosty, a jakże smaczny! Kotlet z karkówki to smaczny pomysł na domowy obiad, który robi się w kilka minut. Są one fajną odmianą nie tylko dla schabowego, ale także dla kotletów z kurczaka. A wracając do schabu, to godne polecenia są również kotlety schabowe po zbójnicku, które mój Mąż wręcz uwielbia.
Do kotletów z karkówki idealnie pasuje marchewka duszona, czy też surówka z kiszonej kapusty lub kiszona kapusta zasmażana.
Kotlety z karkówki – Składniki:
- ok. 560 g karkówki wieprzowej (5 plastrów kotletów)
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- papryka słodka do smaku
- czosnek suszony do smaku
- mąka pszenna do panierowania
- bułka tarta do panierowania
- olej rzepakowy do smażenia (lub smalec)
Przepis na kotlety z karkówki:
- Karkówkę podzielić na plastry (u mnie z 560 g mięsa wydzieliłam 5 sporych plastrów o grubości ok. 1 cm). Następnie osuszyć dokładnie za pomocą ręczników papierowych.
- Każdy plaster z osobna włożyć w woreczek lub między 2 warstwy folii spożywczej i rozbić za pomocą tłuczka do mięsa na nieco cieńszy plaster. Kolejno każdy kawałek mięsa doprawić z obu stron solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem. Przełożyć karkówkę na talerz, przykryć folią i wstawić do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i każdy kawałek otoczyć w mące pszennej.
- Jajka rozbić do miseczki i rozbełtać za pomocą widelca. Zanurzać opanierowane w mące mięso najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Jeśli lubicie grubą panierkę, to ponownie można zanurzyć kotlety w jajku i ponownie opanierować w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy lub smalec. Smażyć kotlety z karkówki przez kilka minut z obu stron na średnim płomieniu (do czasu zarumienienia się panierki). Podawać z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami z wody z koperkiem (bądź ziemniakami puree) oraz duszoną marchewką. Smacznego!