Kotlety z kurczaka po farmersku – to nic innego jak zamarynowane w sosie farmerskim kawałki filetów z piersi kurczaka, które następnie obtaczamy w bułce tartej i pieczemy w piekarniku. Polecam podawać je z domowymi frytkami oraz polane drugą porcją sosu ranczerskiego. Mniam!
Kotlety z kurczaka po farmersku – Składniki:
- 2 średnie pojedyncze filety z piersi kurczaka
- sos farmerski (zobacz przepis tutaj: Sos farmerski) – polecam zrobić 2 porcje – jedna będzie do marynowania mięsa, druga do polania kurczaka już po upieczeniu
- ok. 3/4 szklanki bułki tartej
Przepis na kotlety z kurczaka po farmersku:
- Przygotować sos farmerski wg tego przepis: sos farmerski vel ranczerski. Najlepiej dwie porcje (czyli z podwójnej ilości składników) – jedną porcję wykorzystać do zamarynowania mięsa, a drugą porcję odłożyć na potem do polania kotletów już po upieczeniu.
- Każdy filet z piersi kurczaka oczyścić z ewentualnych kostek i błonek, a następnie przekroić wzdłuż na 2 plastry (razem uzyska się wtedy 4 cienkie filety).
- W jednej porcji sosu farmerskiego zanurzyć plastry mięsa, szczelnie zamknąć i schować do lodówki, by mięso się zamarynowało (na kilka godzin, a najlepiej na całą noc).
- Na talerz lub do miseczki wysypać bułkę tartą, a następnie obtoczyć w niej dokładnie każdy kawałek mięsa, który wcześniej marynował się w sosie farmerskim.
- Kolety z kurczaka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C z termoobiegiem (na drugiej półce od góry) przez ok. 20 minut (do lekkiego zarumienienia), następnie obrócić kotlety na drugą stronę i piec przez kolejne 15-20 minut (do zarumienienia panierki i czasu, gdy mięso w środku będzie upieczone). W przypadku większych filetów z piersi kurczaka czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć, by kotlety nie były surowe w środku.
- Podawać z domowymi frytkami i np. polane sosem farmerskim lub czosnkowym. Smacznego!