Krem ten idealnie nadaje się do ciast i tortów.
Krem budyniowy karpatkowy – Składniki:
- 500ml mleka
- 6 łyżek cukru
- 1 opakowanie budyniu
- 3 łyżki mąki tortowej
- 200 g masła
Krem budyniowy karpatkowy – Wykonanie:
- Zagotować 350ml mleka. W pozostałych 150ml mleka roztrzepać budyń, mąkę i cukier, a następnie dodać całość do gotującego się mleka. Mieszać do momentu aż budyń zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
- Masło zmiksować na puszystą masę, następnie dodawać stopniowo po łyżce budyniu, cały czas miksując. Całość należy miksować do czasu aż krem uzyska puszystą konsystencję.
Są lepsze masy budyniowe np. z żółtkami.:)
przepis znany, sprawdzony i pyszny:) jednak zapomniałaś dodać, że aby nie było w kremie grudek należy najpierw roztrzepać mikserem sam budyń a dopiero później dodawać masło.
ja proponuje ,budyn polaczony z ubita smietana ,delikatniejszy krem
Mogę poprosić o przepis na krem budyniowy ze śmietanką?a jakie proporcje zrobić na fi 26 cm na przełożenia dwóch blatów i górę oraz boki tortów?
Rozumiem,że należy dodawać masło do budyniu a nie odwrotnie?
Budyniu do masła. Jest wyraźnie napisane.
jest pyszny :-)