Krem ten to połączenie mascarpone i kremówki . Idealnie nadaje się do muffinek , przypadł mi bardziej do gustu niż zwykły krem maślany , czy też zwykły krem śmietankowy.
Składniki
- Serek mascarpone 250g
- Śmietana kremówka 150g
- Galaretka pół opakowania galaretki (45g) (dowolny smak) (ja użyłam pomarańczowej)

Wykonanie:
- Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę.
- Następnie dodać mascarpone i połowę opakowania galaretki w proszku, zmiksować na małych obrotach i gotowe!
jak długo utrzyma się krem? tzn. czy babeczki z tym kremem mogą stać w lodówce np. 2-3 dni?
Tak, w lodówce mogą stać 2-3 dni.
Witam,
jakiej śmietany użyć do kremu? taka gęsta do deserów piątnicy (36%) się sprawdzi? czy chodzi o taką rzadką?
Można użyć kremówki 30% lub 36% :)
Planuje zrobić, a wie ktoś czy z galaretką owoce leśne kolorek wyjdzie błękitny?
Zależy jaki kolor ma proszek
Na ile babeczek wystarczy kremu?
Strasznie dawno robiłam ten krem i dokładnie nie pamiętam, ale pewnie na 10-12 babeczek styknie ;)
CZY Z TEJ GALARETKI NIE ZROBIĄ SIĘ GRUDKI ?
Nie ;)
a zamiast galaretki moge dodac tylko barwnik?
Tak.
czy ten krem jest w miarę lekki? bo te maślane kompletnie mi nie smakują, są zbyt ciężkie
Nie jest tak ciężki jak maślany, ale do lekkich też nie należy.
Jakie zadanie ma galaretka w tym przepisie?
Nadać kolor i smak ;)
jaka powinna być temperatura składników?
Muszą być chłodne, z lodówki. Inaczej śmietana się nie ubije.
robię podobny krem, ale galaretki jeszcze nie dodawałam:) super pomysł:D efekt smakowy pewnie większy:)
kremy na bazie mascarpone i kremówki bardzo lubię:)
ja moge na okrągło tylko pisać mmm :)
z suchą galaretką nie próbowałam jeszcze, zazwyczaj daję tężejącą, ale spróbuję
Często robimy podobne kremy, bo są naprawdę pyszne:) Bardzo fajny pomysł z dodaniem galaretki:) My ostatnio do masy dodałyśmy konfiturę:) Pozdrawiamy.