Kremowy barszcz z chrzanem – Kolejna propozycja dania na Wigilię <3
Kremowy barszcz z chrzanem – Składniki
- Burak 4 duże buraki
- Marchew 2 marchewki
- Ziemniaki 2 ziemniaki
- Cebula 1 duża
- Majeranek 1 łyżeczka
- Masło 2 łyżki
- Chrzan 2 pełne łyżeczki
- Sok z cytryny 1 łyżeczka
- Śmietana kremówka 100ml
- Sól
- Pieprz
- Bulion warzywny 500ml
Kremowy barszcz z chrzanem – Wykonanie:
- Warzywa obrać. Buraki, marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać.
- Na patelni roztopić masło, wrzucić cebulę i ziemniaki. Podsmażyć.
- Do garnka wlać bulion, wrzucić buraki i marchew. Gotować ok. 20 minut aż warzywa staną się miękkie. Następnie dodać usmażone ziemniaki z cebulą i gotować kolejne 20-30 minut, aż zupa nieco zgęstnieje.
- Kremówkę ubić, delikatnie wymieszać z chrzanem, skropić z sokiem cytryny oraz doprawić solą i pieprzem.
- Barszcz zmiksować blenderem na gładki krem. Ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
- Wlać barszcz do miseczek, zrobić kleks ze śmietany z chrzanem, posypać majerankiem. Smacznego!

z chrzanem nigdy nie jadłam!
Super zastąpienie dla tradycji barszczu wigilijnego. Warto czasem odejść od tradycji. Chyba podam jako alternatywę do barszczu (jako drugą zupę lub do wyboru) super przepis.