Penne w kremowym sosie, szybki tani obiad
Dania z makaronem Obiad

Kremowy makaron. Makaron w kremowym sosie.

Kuchnia : Polska

Makaron w kremowym sosie – szybki i prosty, idealnie nadający się jako baza do dań lub jako dodatek do mięs.

Składniki

  • Makaron użyłam makaronu penne, ok 250-300g
  • Mascarpone 250g
  • Bulion mięsny przecedzony, ok. 300-400ml
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Serki topione 2 sztuki (opcjonalnie)
Makaron penne w kremowym sosie

Wykonanie:

  1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić.
  2. Bulion podgrzać, partiami dodawać łyżką ser mascarpone i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Można również dodać 2 serki topione, by sos był bardziej serowy w smaku. Gotować do czasu, aż sos nieco zgęstnieje.
  3. Gdy sos będzie już prawie gęsty, wrzucić do niego makaron i gotować jeszcze ok. 3-4 minuty, by penne wchłonęło nieco sosu. Smacznego!
  4. Zamiast makaronu penne można użyć inny rodzaj makaronu.
  5. Roladki na zdjęciu pochodzą z tego przepisu: Roladki z kurczaka nadziewane pieczarkami i boczkiem

 

Rate this post

1 thought on “Kremowy makaron. Makaron w kremowym sosie.”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.